Sebevražedný atentátník zapálil v Kábulu budovu německého velvyslanectví

Kábul - Nejméně čtyři afghánští civilisté byli dnes ráno zabiti při sebevražedném útoku u budovy německého velvyslanectví v Kábulu. Při explozi byly zraněny dvě desítky lidí, včetně šesti amerických vojáků. Americká armáda však vzala zpět svou předchozí informaci, že při výbuchu zahynuli i dva američtí vojáci. K odpovědnosti za atentát se přihlásilo radikální hnutí Taliban.

K německé ambasádě přijel atentátník autem naloženým výbušninami a své nálože odpálil před budovou velvyslanectví, která je situována přes ulici od americké vojenské základny v Kábulu. Podle agentury Reuters zabila exploze na místě tři civilisty, dalších 14 muselo být hospitalizováno. Jeden z nich během převozu do nemocnice svým zraněním podlehl.

Mluvčí amerických jednotek v Afghánistánu potvrdil, že při útoku bylo zraněno i šest vojáků, tři z nich museli být převezeni do vojenské nemocnice na základně v Bagrámu severně od Kábulu. Předchozí zprávy o dvou mrtvých a 12 zraněných vojácích byly podle mluvčího nepřesné.

Poškozena byla i budova velvyslanectví

Při výbuchu byla částečně poškozena i budovu německého velvyslanectví, před ní zůstalo v plamenech několik vozů. Podle německého ministerstva zahraničí bylo „několik spolupracovníků“ ambasády zraněno. Berlín nicméně neupřesnil, zda šlo o diplomatické pracovníky, ani rozsah jejich zranění.

Mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid prohlásil, že atentát směřoval proti dvěma vozidlům, v nichž podle informací radikálů měli být němečtí důstojníci. „Němci mají své síly na severu Afghánistánu a jsou zapojeni do zabíjení nevinných Afghánců. Taliban bude útočit na všechny země, které mají jednotky v Afghánistánu,“ citovala Mudžáhida agentura AP.

Terorismus v Afghánistánu bují již několik let

V posledních letech došlo v afghánské metropoli k četným teroristickým útokům, za nimiž podle úřadů stojí fundamentalistické hnutí Taliban. Loni v dubnu se radikálové v afghánské metropoli dokonce neúspěšně pokusili zabít prezidenta Hamída Karzáího. Většina útoků se však odehrává na jihu a na východě země.

Při sebevražedném atentátu z 27. listopadu, k němuž se rovněž přihlásil Taliban, zahynuli u amerického velvyslanectví v Kábulu čtyři afghánští civilisté.

Režim Talibanu svrhla v roce 2001 americká invaze do Afghánistánu. Příznivci hnutí od té doby útočí na prozápadní vládu v Kábulu a na její vojenské spojence z mezinárodní koalice pod velením USA a z jednotek NATO.