KLDR údajně vyrobila plutonium, které stačí na čtyři až pět jaderných náloží

Pchjongjang - Severní Korea v posledních měsících vyrobila takové množství vysoce kvalitního plutonia, že by stačilo na sestavení čtyř až pěti jaderných náloží. Uvedl to dnes americký odborník Selig Harrison, který v uplynulém týdnu jednal se severokorejskými diplomaty a jadernými experty. Severokorejské ministerstvo obrany navíc dnes zveřejnilo prohlášení, že země se svých nukleárních ambicí nevzdá, protože americká jaderná hrozba zůstává.

Podle Harrisona Pchjongjang přiznal, že vyrobil jaderné nálože z téměř 31 kilogramů plutonia, jehož existenci už dříve potvrdil. Podle náznaků severokorejské strany byly zřejmě nálože použity pro hlavice balistických střel. Pchjongjang podle Harrisona nicméně oznámil, že inspekci nově vytvořených zbraní nikomu nepovolí.

Krátce před Harrisonovým prohlášením zveřejnila severokorejská agentura KCNA zprávu, že Severní Korea v blízké budoucnosti nepočítá s jaderným odzbrojením. „I kdyby se vztahy mezi KLDR a USA normalizovaly, náš status jaderné mocnosti se nezmění, protože americká jaderná hrozba zůstane, i když na slabším stupni,“ uvedl mluvčí severokorejského ministerstva obrany. Normalizace vztahů a jaderná otázka jsou podle něj dvě oddělená témata.

KLDR:

„Celá desetiletí jsme prosperovali bez jakýchkoli vazeb se Spojenými státy. Chceme posílit svou odstrašující jadernou sílu, abychom mohli ochránit svou zemi, ne normalizovat vztahy.“

Podle Harrisona nicméně dali severokorejští diplomaté najevo, že usilují o přátelské vztahy s novou americkou administrativou příštího prezidenta Baracka Obamy, která se ujme moci v úterý. Severní Korea podepsala v roce 2007 dohodu s USA, Ruskem, Japonskem, Čínou a Jižní Koreou o zastavení provozu a pozdějším uzavření všech jaderných zařízení výměnou za energetickou pomoc, normalizaci vztahů s USA a s Japonskem a za podpis mírové dohody pro celý Korejský poloostrov.

Nejnovější kolo jednání v prosinci v Pekingu o finální fázi dohody o jaderném programu ale ztroskotalo, protože se strany nedokázaly dohodnout na podmínkách kontroly uzavření severokorejských jaderných kapacit.