Část aktérů rwandské genocidy může vyváznout bez trestu, varuje soudce

Praha – Před Mezinárodním trestním tribunálem pro Rwandu zatím stanuly asi dvě třetiny lidí, kteří jsou obviněni z podílu na genocidě z roku 1994. Mandát soudního dvora, který mu v listopadu 1994 udělila OSN, ale vyprší již v roce 2010. Podle bývalého soudce tohoto tribunálu Roberta Fremra je tak pravděpodobné, že část strůjců masakru, při němž zahynulo mezi 800 tisíci a milionem lidí, nebude potrestána. Přesto považuje Fremr tribunál za úspěšný, na doživotí odputovala za mříže velká část nejdůležitějších aktérů.

Podle Roberta Fremra bylo problematické především soudní tribunál vůbec zorganizovat. „Některé chyby se staly už při zřízení tribunálu. Dlouho trvalo, než se rozběhl tak, jak by měl,“ uvedl. Problémy ovšem nelze považovat za přehnané, šlo totiž o první mezinárodní trestní tribunál od norimberského, v Africe šlo o docela první soud tohoto typu.

Zpočátku byl také problém ve výběru soudců. Jednotlivé státy OSN totiž do Rwandy vyslaly například diplomaty nebo zkušené právníky, kteří ale neměli zkušenost s vedením soudního řízení. To se ale postupně změnilo. „Řekl bych, že v poslední době už to bylo mnohem lepší než v úvodních letech působení tribunálu,“ řekl Fremr.

Rozhovor se soudcem Robertem Fremrem (zdroj: ČT24)

V případě, že tribunál nestihne dokončit svoji práci, je možné, že část aktérů genocidy unikne bez trestu. Některé případy ale mohou převzít jednotlivé státy OSN. Jeden případ zřejmě převezme Kanada a další dva Francie.

Ačkoli jeden z největších masakrů v lidské historii proběhl před 15 lety, etnické násilí mezi hlavními národy Hutuy a Tutsii stále propuká. V současnosti se obě skupiny zabíjejí ve východním Kongu. „Myslím, že by hodně pomohlo, kdyby se dostavili i zástupci druhé strany. Prokázalo se, že nejen Hutuové páchali násilí na Tutsiích, ale tutsiská armáda, která osvobozovala tu zemi, se také dopustila některých činů, které by také patřily před soud. To by mohlo usmíření pomoci,“ uvedl Robert Fremr.

Genocida ve Rwandě

V červenci 1994 vyvrcholily etnické spory ve Rwandě mezi národy Hutuů a Tutsiů stodenním masakrem 800 tisíc až milionu Tutsiů a politicky umírněných Hutuů. Vraždění začalo po sestřelení letadla rwandského prezidenta Habyrimany, který genocidu připravoval. Ačkoli byly v zemi přítomny jednotky OSN, byla mise příliš slabá a část vojáků se naopak sama stala obětmi radikálních jednotek Hutuů. Sama OSN nedokázala na situaci včas zareagovat, naopak část jednotek během genocidy stáhla. Vraždění nakonec ukončila francouzská intervence.

Mezinárodní trestní tribunál pro Rwandu byl zřízen v listopadu 1994. Celkem před ním má stát zhruba 80 lidí, projednáno bylo přes 40 případů, většina dalších stání probíhá.

  • Oběti genocidy ve Rwandě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/206/20575.jpg
  • Genocida ve Rwandě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/585/58475.jpg