Mezinárodní tým vědců vyvinul nový lék proti osteoporóze

České Budějovice - Tým vědců, který několik měsíců pracoval na jihu Čech v Nových Hradech, má za sebou špičkový výsledek, jímž je nový přírodní lék proti osteoporóze. Účinná látka by navíc měla být čistší a pravděpodobně i levnější než současné přípravky. Její vývoj trval týmu mezinárodních odborníků necelé dva roky. Lék, jenž se na trhu neobjeví dřív než v roce 2017, nyní čekají další klinické zkoušky.

Vytvoření fragmentu hormonu, který účinně brzdí odbourávání kostí, trvalo týmu špičkových vědců osmnáct měsíců. Výsledky se dostavily až nečekaně rychle. Odborníci z Jihočeské univerzity, pražské chemickotechnologické vysoké školy a farmaceutické firmy v tomto případě zkoušeli vyrábět už známou substanci novou biotechnologickou cestou. Výsledkem by měla být čistší, kvalitnější a patrně i levnější účinná látka. „Při vývoji laboratorního množství účinné látky jsme byli úspěšní. Teď pracujeme na tom, abychom ji byli schopni vyrábět ve větším množství,“ tvrdí členka výzkumného týmu Oksana Degtjarik.

Cesta látky vyvinuté v Nových Hradech na pulty lékáren bude ale ještě dlouhá. Vědci jí nejprve musí vyrobit větší množství, potom zpracovat do formy léku. Farmaceutická firma následně nový lék otestuje a rozhoduje o jeho případné výrobě. „Pokud půjde vše jako po másle, přípravek by mohl být na trhu za osm let,“ říká Věra Kudrnová ze společnosti Zentiva.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Novohradské akademické a univerzitní centrum připravuje v první polovině tohoto roku zveřejnění ještě jednoho objevu. Tentokrát se ale týká spíš fyzikálního měření.