T-Mobile nabídne přístroj G1 v několika evropských zemích včetně ČR

Hamburk - Německý mobilní operátor T-Mobile nabídne svůj telefon G1 v některých evropských zemích. Přístroj se dá od loňského října koupit v Británii a ve Spojených státech, v nejbližších týdnech však bude k dispozici v dalších zemích, včetně České republiky. G1 by mohl být soupeřem přístroje iPhone od společnosti Apple.

Výrobcem přístroje G1 je tchajwanská společnost HTC. Telefon má dotekový displej, klávesnici jako počítač, připojení k Wi-Fi nebo aplikace společnosti Google. Lze s ním tedy vyhledávat na internetu nebo používat e-mail a mapy.

„G1 do 30. ledna nabídneme v Nizozemsku, České republice a Rakousku,“ řekl generální ředitel společnosti T-Mobile Hamid Akhavan. Přístroj, který využívá operačního systému Android od společnosti Google, bude od 2. února rovněž na německém trhu. Ještě do konce února se objeví i v Polsku.


Ve Spojených státech se G1 prodává za 179 dolarů (asi 3760 Kč), je ale nutné uzavřít dvouletou smlouvu na využívání služeb operátora. Do konce roku 2008 se tam podle odhadů mělo prodat asi 400 000 telefonů. Akhavan ale nechtěl říci, kolik telefonů se v USA zatím prodalo. „Prodali jsme několik set tisíc telefonů. Prodej jednoznačně překonal naše očekávání,“ řekl Akhavan k prodeji telefonu na americkém trhu.

Cena G1 v Česku je zatím neznámá

V Německu se bude G1 prodávat za jedno euro (asi 27 Kč), i zde ale bude nutné uzavřít dvouletou smlouvu a využívat služeb operátora. Cenu přístroje pro český trh zpráva neuvádí.

Mobilní operátoři doufají, že díky multimediálním telefonům se jim podaří zvyšovat tržby z prodeje novějších služeb, jako je například přenos dat. Ceny hovorného totiž vytrvale klesají.

Logo T-mobile
Zdroj: ČT24