V Keni oslavují Obamovu inauguraci

Nairobi - Obama je náš, říkají Keňané a oslavují inauguraci amerického prezidenta, který má kořeny právě v této africké zemi. Ku příležitosti slavnostní přísahy se konají velké oslavy, lidé budou v přímém přenosu sledovat na velkoplošných obrazovkách inaugurační ceremoniál, oslavovat se bude i jídlem.

Přímý přenos z inaugurace připadá díky časovému posunu v Keni na osmou hodinu večerní. V tuto dobu zasedne většina obyvatel k obrazovkám. Někteří se mohou vypravit i do středu Nairobi, kde se otevře velké kongresové centrum, kde bude nainstalováno několik velkoplošných obrazovek. Čeká se, že sem přijde několik tisíc lidí.

Večer se bude v Národním divadle v Keni také hrát muzikál Barack Obama, který vznikl ku příležitosti vítězství demokrata v prezidentských volbách.

Rozhovor s českou velvyslankyní v Keni (zdroj: ČT24)

Vůbec nejbouřlivější oslavy se čekají ve městě Kogelo, odkud pochází otec Baracka Obamy, oslavy tu začaly už v pátek. Koná se tu festival tradičních zpěvů a tanců. Škola pojmenovaná po Baracku Obamovi se přeměnila v malé výstavní centrum. Keňané budou oslavovat i jídlem, a protože milují masité pokrmy, zabili v Kogelu na oslavu inaugurace už 6 býků a 20 beranů.

Oslavy se chystají i na českém velvyslanectví, kde se inspirovali nápadem amerického velvyslance. Ten při vyhlašování výsledků prezidentských voleb instaloval na svou zahradu obrovskou obrazovku a sledoval dění se svými přáteli.

To samé chtějí dnes udělat i na české ambasádě, čeští diplomaté budou společně před velkou televizí sledovat inauguraci se svými keňskými partnery a přáteli.