Řecko: Protestující zemědělci zablokovali dopravu v celé zemi

Atény - Již pět dní probíhají demonstrace řeckých zemědělců. Tisíce z nich zablokovaly pomocí traktorů veškeré hlavní silniční spoje mezi jihem a severem Řecka na protest proti zemědělské politice země. Farmáři chtějí po vládě kompenzace za propad cen zemědělských produktů a zvýšení výrobních nákladů. Usilují také o bezúročné půjčky a o dosud nevyplacené evropské dotace.

Protesty zemědělců paralyzovaly dopravu na většině území pevninského Řecka. Traktory byly již dříve rozmístěny na dálnici mezi Aténami a Soluní, od včerejšího rána jsou i na státní silnici ve středu Řecka, čímž je prý ochromena silniční doprava mezi severem a jihem země. Blokována je i dálnice spojující zemi s Tureckem a řecko-bulharskou hranicí. Protesty způsobily komplikace i na ostrově Kréta.

Protestující se označují za oběti prudkého snížení cen bavlny, kukuřice a pšenice v důsledku hlavně světové hospodářské krize. Řecká vláda ve čtvrtek slíbila, že jim poskytne finanční podporu maximálně 500 milionů eur (14 miliard Kč). Zemědělci to označili za nedostatečné a požadují další vyjednávání. V řeckém zemědělství pracuje asi 12 procent pracovních sil země, což je více než dvojnásobek průměru v EU.

Podobné protestní hnutí odřízlo dopravně sever a jih Řecka na několik dní již v roce 1997. Vláda tehdy podle AFP přiměla majitele traktorů k ústupu nočním zásahem policie, která strojům vypustila pneumatiky.