Kyrgyzstán uzavře základnu USA, rozhodnutí je konečné

Biškek - Kyrgyzstán v pátek oznámil, že americká letecká základna v této zemi bude uzavřena a že toto rozhodnutí je konečné. Letecká základna Manas je přitom důležitým opěrným bodem pro americké jednotky bojující v Afghánistánu. Rozhodnutí kyrgyzské vlády ještě musí schválit parlament, což by však měla být pouhá formalita. Zákonodárci o něm mají hlasovat v příštím týdnu. Svůj vzdušný prostor pro přepravu nevojenských dodávek NATO do Afghánistánu už ale nabídl Tádžikistán a dopravu zásob pro americké vojáky v Afghánistánu přes své území povolí i Rusko.

„Rozhodnutí padlo,“ řekl mluvčí kyrgyzské vlády Ajbek Sultangazijev. „Americké velvyslanectví a (kyrgyzské) ministerstvo zahraničí si o tom ještě vyměňují názory, ale žádná jednání o zachování základny se nevedou.“ Základna je podle redaktora Hospodářských novin Ondřeje Soukupa využívána zejména k doplňování paliva pro americká letadla operující nad Afghánistánem.

Ještě ve čtvrtek se podle USA konaly rozhovory o udržení letecké základny. Středoasijská země však nakonec podle některých představitelů NATO neodolala několikaletému tlaku Ruska na uzavření základny, napsala agentura Reuters.

Rusko, které má vojenskou základnu v Kyrgyzstánu také, považuje oblast za svou zájmovou sféru a americká základna mu byla trnem v oku. Téměř současně s úterním oznámením o uzavření americké základny ohlásila Moskva, že poskytne Kyrgyzstánu ve formě půjčky dvě miliardy dolarů a dalších 150 milionů dolarů jako nevratnou pomoc.

Uzavření základny Manas, která byla zřízena po zahájení americké vojenské kampaně proti radikálům z hnutí Taliban a teroristické sítě Al-Káida v Afghánistánu v roce 2001, může znamenat problém pro novou americkou vládu, protože prezident Barack Obama hodlá zvýšit v následujících 12 až 18 měsících počet amerických vojáků nasazených v Afghánistánu z více než 30 tisíc na téměř dvojnásobek.

Mluvčí amerického ministerstva obrany ale již ve středu zdůraznil, že uzavření základny vojenské operace v Afghánistánu výrazně nenaruší.

Pomoc nabízí Americe Rusko, Tádžikistán a Uzbekistán

Tádžikistán nabídl svůj vzdušný prostor pro přepravu nevojenských dodávek NATO do Afghánistánu ve snaze pomoci Washingtonu posílit přepravní trasy do této oblasti, informovala velvyslankyně USA v Dušanbe Tracey Ann Jacobsonová. Nejmenovaný západní diplomatický zdroj agentuře Reuters sdělil, že Spojené státy jsou také blízko dosažení dohody s Uzbekistánem, který rovněž projevuje ochotu umožnit Washingtonu využít železničního spojení pro přepravu dodávek určených americkým jednotkám v Afghánistánu.

Dopravu zásob pro americký kontingent v Afghánistánu přes ruské území se podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova chystá povolit Moskva. Lavrov uvedl, že vláda USA se s žádostí o povolení přepravy obrátila na Kreml před několika dny. Moskva podle něj teď vyčkává, až USA poskytnou specifické detaily o dodávkách.