Při pádu letadla u amerického Buffala zemřelo 50 lidí

Buffalo (USA) - U města Clarence poblíž amerického Buffala se zřítilo dopravní letadlo se 49 lidmi na palubě. Nehodu podle hasičů nikdo nepřežil. Havárie si vyžádala život i jednoho člověka na zemi. Příčiny katastrofy zatím nejsou známé. V době pádu letadla bylo v oblasti špatné počasí, snížená viditelnost a sněhové přeháňky.

Na palubě letadla typu Bombardier Dash 8 Q400 společnosti Continental, které směřovalo z Newarku do Buffala, se nacházelo 44 pasažérů, čtyři členové posádky a pilot mimo službu. Letadlo se zřítilo na předměstí Buffala, asi 16 kilometrů od cílového letiště.

V tu chvíli už obyvatelé tohoto předměstí Buffala věděli, že se podruhé narodili. Letadlo s tisíci tunami kerosínu spadlo přímo uprostřed jejich čtvrtě. „Slyšela jsem ten zvuk, nezněl vůbec dobře. Vyhlédla jsem ven a najednou obrovský výbuch. A pak zvuk požáru. Myslela jsem si, že je to u nás na zahradě, tak to bylo blízko,“ popisuje svědkyně událost.

Letadlo se zřítilo střemhlav, jako zázrakem zasáhlo jediný dům. V něm spala rodina. Otec zemřel, matka s dcerou vyvázly s lehkými zraněními. „Je neuvěřitelné, že to zasáhlo jediný dům. Když si vezmete tu ničivou sílu, mohlo to klidně vymazat z povrchu celou tuhle čtvrť,“ říká velitel záchranných operací Dave Bissonet. Policie evakuovala 12 rodin z okolních domů, oblast uzavřela a zahájila vyšetřování.

Letadlo odstartovalo z Newarku v New Jersey a před přistáním letělo ve velmi malé výšce. K letišti v Buffalu se blížilo s dvouhodinovým zpožděním. Posádka s řídící věží v Buffalu komunikovala jen málo. Podle agentury AP pilotka několik minut před nehodou mluvila s letovým dispečerem a v jejím hlasu nebylo patrné žádné znepokojení. Krátce poté se ale spojení přerušilo a brzy nato stroj zmizel z radaru.

„Na palubě byla moje sestra. Má druhá sestra na ni čekala na letišti. V rádiu jsem slyšel o havárii a hned jsem jí telefonoval, abych zjistil, jestli letadlo přistálo. Nejdřív myslela, že ano, pak se ale ukázalo, že ne,“ uvedl příbuzný jedné z obětí Chris Kausner.

Příčiny havárie dosud nejsou známé, podle ministerstva vnitřní bezpečnosti ale nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o teroristický útok. Dnešní letecké neštěstí v Buffalu je první smrtelnou havárií dopravního letadla od roku 2006. Letoun se tehdy krátce po startu z letiště Lexington v Kentucky zřítil do pole a při nehodě zahynulo 49 z 50 lidí na palubě.

V letadle zahynula i vdova po oběti 11. září

Jednou z obětí v letadle byla i Beverly Eckertová, jejíž manžel Sean Rooney zahynul 11. září 2001 při teroristických útocích na New York. Minulý týden byla Eckertová v Bílém domě na setkání prezidenta Baracka Obamy s příbuznými obětí září 2001 a pumového útoku na americkou válečnou loď USS Cole v roce 2000 u pobřeží Jemenu. Obama s nimi hovořil o tom, jak by měla nová americká vláda zacházet s osobami podezřelými z terorismu.

Eckertová se na půdě Kongresu snažila vládu přimět, aby víc chránila své občany před terorismem. Byla součástí malé skupiny vdov, matek a dětí obětí z 11. září, z nichž se stali amatérští lobbisté, kteří nakonec v roce 2004 přiměli zákonodárce, aby přijali rozsáhlé reformy amerického špionážního aparátu.