Americko-jihokorejské vojenské cvičení stupňuje napětí v oblasti

Soul - Americké a jihokorejské armády dnes začaly společné vojenské cvičení u Korejského poloostrova. Severní Korea to podle očekávání odsoudila a oznámila, že své ozbrojené síly uvedla do plné pohotovosti a přerušila horkou linku, po které komunikovala se Soulem. Pravidelné společné cvičení jiihokorejské a americké armády má letitou tradici, až letos na něj ale Severní Korea reagovala velmi ostrou kritikou.

KLDR, která se chystá zkušebně vypustit balistickou střelu dlouhého doletu, varovala, že sestřelení jakékoli její rakety bude považovat za válečný čin. „Manévry jsou vojenskou provokací, ke které dochází na úsvitu války,“ uvedla v prohlášení severokorejská armáda.

USA a Jižní Korea již dlouhá léta provádějí zhruba týdenní manévry, aniž by došlo k většímu incidentu. Tentokrát však mají být delší a trvat až do 20. března. Komunistický režim v Pchjongjangu je za to pravidelně kritizuje a obviňuje z agresivních úmyslů.

Hlasatelka severokorejské státní televize:

„Pokud se váleční štváči odváží rozpoutat i přes naše varování agresi, naše revoluční armáda jim odpoví s rozhodností a bez slitování.“

Tentokrát Severní Korea ale také varovala Soul, aby se i jeho civilní letadla během jihokorejsko-amerických manévrů vyhnula oblastem v blízkosti severokorejského území, jinak že budou v ohrožení. Zástupci hlavních jihokorejských leteckých společností již oznámili, že trasu svých letů od Severní Koreje odkloní.

Severní Korea je nervózní i proto, že právě připravuje vystřelení své komunikační družice. „Sestřelení našeho satelitu budeme považovat za vyhlášení války,“ mluvčí Korejské lidové armády. Odborníci ovšem vidí za vypuštěním družice test rakety dlouhého doletu Taepodong 2, která ji ponese. Severní Korea má přitom zkoušky balistických střel zakázané od OSN.

Obě země Korejského poloostrova jsou fakticky stále ve válečném stavu. Po válce před více než půl stoletím totiž uzavřely pouze příměří, ale nikdy nepodepsaly mírovou dohodu. Podél jejich společné hranice jsou rozmístěny zhruba dva miliony vojáků - na jihokorejské téměř 800 000, včetně 28 000 amerických, a na severokorejské asi 1,2 milionu.

Umístění nové raketové základny
Zdroj: ČT24