Život slábnoucích povstalců z FARC dokumentuje video

Bogotá - V Kolumbii byla zveřejněna vzácná videonahrávka bojovníků povstalecké skupiny Revoluční ozbrojené síly Kolumbie, známé pod zkratkou FARC. Je jednou z mála, které dokumentují život v táborech povstalců. Vyšetřovatelé našli nahrávku v zabaveném počítači, který patřil jednomu z velitelů organizace.

Videonahrávku povstalců zveřejnila kolumbijská televizní stanice RCN. Aktéry jsou bojovníci z tzv. Fronty 16 Východního bloku FARC. Záběry ukazují běžný život v táborech i cvičení v džungli u hranic Venezuely a Brazílie, včetně manipulace s výbušninami.

Nejstarší fungující levicovou povstaleckou skupinu v Latinské Americe stíhají v posledních měsících neúspěchy. Přišla totiž o několik velitelů, je pod tlakem armády, propustila řadu prominentních rukojmí, a z jejích řad utíká víc demoralizovaných přeběhlíků. FARC má sice stále zisky z prodeje kokainu a ovládá velké rozlohy venkova, armáda však tyto oblasti postupně izoluje.

Podle pozorovatelů je FARC patrně nejslabší za celých 40 let svého boje. 18. března povstalci propustili posledního zahraničního zajatce, Švéda Erika Rolanda Larssona. V zajetí však stále zůstává několik set domácích rukojmí.