Na Tchaj-wanu začal proces s exprezidentem obviněným z korupce

Tchaj-pej - Bývalý prezident Tchaj-wanu Čchen Šuej-pien stanul před soudem kvůli obvinění z korupce a praní špinavých peněz. Exprezident ale tvrdí, že obvinění jsou jen záminkou pro politický proces. Šuej-pien ostře kritizuje současnou tchajwanskou vládu za vstřícný postoj k Číně. Během své vlády usiloval o nezávislost ostrova. V případě usvědčení hrozí osmapadesátiletému politikovi až doživotí. Spolu s exprezidentem, který byl u moci od května 2000 do května 2008, stojí před soudem i jeho manželka, syn, snacha a několik dalších lidí.

Prokuratura obviňuje bývalou hlavu státu a jeho rodinu ze zpronevěry celkem 104 milionů tchajwanských dolarů (asi 63,5 milionu Kč) z veřejných prostředků a z přijetí asi 12 milionů amerických dolarů (asi 242 milionů Kč) na úplatcích v obchodech s nemovitostmi.

Podle obžaloby Čchen Šuej-pien umožňoval své ženě přijímat úplatky od obchodníků za poskytnutí politických výhod. Jeho obhajoba dosud spočívala v tvrzení, že o ničem nevěděl a že miliony dolarů v darech a v tajných fondech spravovala výhradně jeho manželka.

Čchen Šuej-pien ztratil podle tchajwanských zákonů imunitu poté, co v roce 2008 odešel z funkce. Ve vyšetřovací vazbě je od loňského listopadu. Dnes byl dopraven k soudu za nejvyšších bezpečnostních opatření, na jeho podporu však nedaleko soudní budovy demonstrovalo jen několik desítek přívrženců.