Lieberman: Jednání s Palestinci skončila, začneme jinak

Jeruzalém - Mírová jednání s Palestinci podporovaná Západem jsou podle izraelského ministra zahraničí Avigdora Liebermana mrtvá a Izrael má podle něj v úmyslu předložit nové ideje pro další diplomatické snahy. V reakci na negativní ohlasy vyvolané jeho tvrdými výroky vůči Palestincům také odmítl jakékoliv cizí vměšování do politiky Izraele.

„V mírovém procesu nastal definitivně ústup a my musíme pochopit a přiznat, že jsme skončili ve slepé uličce,“ citovala agentura Reuters Liebermana, jehož krajně pravicová strana Izrael je náš domov představuje největšího koaličního partnera bloku Likud v nové vládě premiéra Benjamina Netanjahua. „Rozhodně hodláme předložit nové ideje.“

Nový šéf izraelské diplomacie v prohlášení ke členům své strany řekl, že „nepovažuje za logické“ pokračovat v jednáních o palestinské státnosti, obnovených předcházející vládou centristy Ehuda Olmerta. Izrael podle Liebermana bude ctít Spojenými státy podporovaný mírový plán zvaný cestovní mapa. Naznačil ale, že jednání o konečném statusu mohou začít teprve poté, co budou splněna ostatní ustanovení mírového plánu, jako požadavek, aby Palestinci odzbrojili radikální skupiny.

Lieberman už při přebírání úřadu minulý týden prohlásil, že Izrael není vázán dohodou z amerického Annapolisu, na jejímž základě byly loni obnoveny mírové rozhovory. Premiér Netanjahu v nástupním projevu sice řekl, že je připraven jednat s Palestinci o míru, konkrétně ale hovořil o směřování k míru v oblasti hospodářské, bezpečnostní a politické. O samostatném palestinském státě nebylo v programovém prohlášení jeho vlády ani zmínky.

Netanjahu povolil převod 12,5 milionu dolarů do Gazy

Nový izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes povolil převod 12,5 milionu dolarů (zhruba 250 milionů korun) do palestinského pásma Gazy, v němž vládne radikální islamistické hnutí Hamas. Jde ovšem jen o čtvrtinu sumy, kterou vláda prezidenta Mahmúda Abbáse podle svého tvrzení potřebuje na výplatu mezd veřejných zaměstnanců. Zvláštní vyslanec blízkovýchodního kvartetu Tony Blair vyzval k převodu zbývající částky a k významnějším a pravidelnějším finančním převodům za situace, kdy je palestinské území vystaveno blokádě. Tu na pásmo Gazy uvalil Izrael poté, co se tam v červnu 2007 zmocnil vlády Hamas.

Nejmenovaný představitel kanceláře palestinského premiéra Saláma Fajada převod peněz potvrdil, řekl však zároveň, že „tato částka není dostačující na placení mezd zaměstnanců palestinské správy v Gaze“.

Vydáno pod