Irák a Moskva mají zájem na obnovení kontraktů ze Saddámovy éry

Moskva - Rusko a Irák dnes deklarovaly společný zájem na obnovení kontraktů mezi oběma zeměmi, které byly podepsány před americkou invazí do Iráku v roce 2003. Sdělilo to ruské ministerstvo energetiky po dnešním moskevském jednání premiérů obou zemí Vladimira Putina a Núrího Málikího. Rusko by rovněž mohlo obnovit své dodávky zbraní Bagdádu. Málikí je v Rusku od čtvrtka na třídenní návštěvě, návrat ruských firem do Iráku a smlouvy ruských ropných firem z éry Saddáma Husajna jsou hlavním tématem rozhovorů. Jde především o kontrakt společnosti Lukoil v hodnotě 3,7 miliardy dolarů na těžbu z iráckých ropných polí z roku 1996.

„Zaznamenali jsme zájem iráckých partnerů o obnovení vojenské a vojensko-technické spolupráce. Jednání se nalézají ve stadiu praktických kontaktů. Předpokládám, že obnovení spolupráce v plném objemu je naprosto reálné,“ prohlásil ruský premiér po jednání se svým protějškem. Zároveň přijal pozvání k návštěvě Iráku, kde budou jednání pokračovat.

Podle ruského ministra energetiky Sergeje Šmatka je dnešní dohoda mezi oběma stranami velkým krokem kupředu. Moskva ve snaze usnadnit návrat ruských firem do Iráku už loni v únoru odepsala většinu iráckého dluhu, věc se ale nepohnula z místa. Bagdád nyní potřebuje podporu Moskvy například při zrušení některých sankcí OSN, které přežívají ještě z Husajnovy éry.

Již minulý týden byla oznámena dohoda o dodávce 22 ruských vrtulníků Mi-17 do Iráku a Bagdád se prý zajímá také o ruské tanky a transportéry. Tehdy Moskva patřila k hlavním dodavatelům zbraní irácké armádě za Saddáma Husajna. Výročí pádu jeho režimu si Irák připomíná právě v těchto dnech.