Americká novinářka obviněná ze špionáže stojí v Íránu před soudem

Teherán - V Teheránu stojí před soudem americko-íránská novinářka Roxana Saberiová obviněná z vyzvědačství. Jedenatřicetiletá novinářka, která pracovala třeba pro britskou BBC nebo americkou síť Fox News, je ve vazbě od ledna. Nejdřív byla obviněná z toho, že kupovala alkohol, pak že pracovala bez novinářského povolení, a minulý týden ji žalobce obvinil ze špionáže pro Spojené státy.

„První přelíčení s Roxanou Saberiovou se konalo v pondělí. Myslím, že verdikt bude oznámen brzy, zřejmě už za dva či tři týdny,“ oznámil na tiskové konferenci mluvčí íránské justice Alírezá Džamšídí. Podle něj včera Saberiová předložila u soudu poslední část obhajoby.    

Novinářku, která pracovala mimo jiné i pro BBC, v lednu zadrželi, protože prý pracovala bez akreditace. Podle íránských úřadů Saberiové vypršelo pracovní povolení už v roce 2006. Bezprostředním důvodem zatčení ale bylo to, že kupovala alkohol, který je v Íránu jako v celém islámském světě zakázaný.

Saberiové hrozí až trest smrti

Minulý týden pak byla Saberiová obžalovaná ze špionáže pro USA. Podle obvinění sloužila Saberiové její profese jen ke krytí špionážní činnosti. Důkazy údajně obsahuje obžalovací spis.

Íránský trestní řád předpokládá v případě takového zločinu až trest smrti. Loni v listopadu byl v Íránu například popraven íránský obchodník usvědčený ze získávání informací vojenského charakteru ve prospěch Izraele.

Američanka má íránské předky. Narodila se v USA, vyrostla ve městě Fargo ve státě Severní Dakota a má dvojí občanství, americké a íránské. Írán však dvojí občanství neuznává. Saberiová žila v Íránu posledních šest let. S prosbou o propuštění Saberiové se obrátili na íránského duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího jak její rodiče, tak Spojené státy.

Vydáno pod