Spojené státy chtějí zatočit s námořním pirátstvím

Washington - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová vyzvala ke koordinované a rozhodné mezinárodní akci proti somálským pirátům. Jednou z hlavních složek by mělo být zmrazení majetku pirátů a postižení firem, které jim dodávají moderní vybavení. Clintonová to prohlásila na tiskové konferenci ve Washingtonu s tím, že podrobnosti mají být dohodnuty na dárcovské konferenci pro Somálsko příští týden v Bruselu.

„Piráti jsou zločinci, vysílají na moře ozbrojené gangy. Tyto podvratné útoky musí být zastaveny a ti, kteří je uskutečňují, musí být postaveni před soud,“ prohlásila Clintonová.

Celkový úspěch podle ní vyžaduje zlepšení koordinace všech zemí. Spojené státy chtějí spolupracovat s mezinárodním společenstvím a zlikvidovat moderní pirátství, které už začíná nebezpečně omezovat lodní dopravu kolem Suezského průplavu. Piráti za velké peníze získané za výkupné nakupují stále modernější a dokonalejší vybavení, stále rychlejší a výkonnější čluny. Svět by proto měl podle Clintonové rychle najít způsob, jak vystopovat peníze pirátů a zmrazit je.

„Uměli bychom si poradit s pirátstvím 17. století, ale musíme si vytvořit prostředky, které by zlikvidovaly takovou zločinnost i v 21. století.“

Hillary Clintonová

Incidenty se somálskými piráty v posledních dnech neustávají. Piráti v současné době zadržují nejméně 15 lodí s téměř třemi stovkami námořníků. Naopak francouzským vojákům se včera podařilo zadržet 11 námořních lupičů, ve francouzské vazbě už sedí celkem 15 somálských pirátů.