KLDR opustili jaderní inspektoři, Čína vyzývá ke klidu

Peking/Moskva - Čína opětovně vyzvala ke klidu všechny účastníky rozhovorů o kontroverzním severokorejském jaderném programu. Jedná se o reakci Pekingu na včerejší vykázání inspektorů OSN z KLDR. Ti dnes podle agentury Reuters zemi opustili. Jaderný komplex v Jongbjongu je přitom schopný produkovat plutonium - materiál, který KLDR použila při svém prvním a zatím jediném nukleárním testu v roce 2006.

„Doufáme, že všechny strany projeví klid a zdrženlivost a budou předvídavě v rámci širšího pohledu usilovat o pokrok šestistranných rozhovorů,“ řekl na tiskové konferenci mluvčí čínského ministerstva zahraničí Ťiang Jü.

Ostrou reakci si Pchjongjang za vykázání inspektorů OSN vysloužil od Ruska: „Přirozeně to vyvolává rozčarování, jakkoli tyto akce nebyly překvapením - severokorejská strana před podobnou možností varovala,“ řekl agentuře Interfax Grigorij Logvinov, vyslanec ruského ministerstva zahraničí pro zvláštní záležitosti.

Pchjongjang ve svém prohlášení označil šestistranné rozhovory o svém nukleárním programu za zbytečné a oznámil, že z nich odstoupí a obnoví aktivity ve svém jaderném zařízení. Rozhovorů se účastní Čína, Japonsko, Rusko, Jižní Korea a Spojené státy, byly zahájeny v roce 2003 s cílem přimět severokorejský komunistický režim, aby se vzdal svého jaderného programu výměnou za výraznou energetickou pomoc.

Vydáno pod