Údajná americká špionka v Íránu odsouzena k osmi letům vězení

Teherán - Jedenatřicetiletá novinářka Roxana Saberiová, obviněná ze špionáže, byla v Teheránu odsouzena k osmiletému vězení. Uvedla to dnes agentura AFP s odvoláním na známého rodiny ženy, která byla v lednu zadržena v Íránu pro údajnou špionáž ve prospěch Spojených států. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová vyjádřila nad rozsudkem „hluboké rozčarování“.

„Otec Roxany mi řekl, že byla odsouzena k osmiletému vězení,“ citovala AFP bez dalšího upřesnění z telefonického rozhovoru se zdrojem. Zprávu nebylo dosud možné potvrdit z oficiálních zdrojů. Soud s novinářkou začal za zavřenými dveřmi před revolučním tribunálem v pondělí a rozsudek podle tehdejšího sdělení mluvčího íránské justice se očekával za dva až tři týdny.

Saberiová pracovala třeba pro britskou BBC nebo americkou síť Fox News, ve vazbě byla od ledna. Nejdřív byla obviněná z toho, že kupovala alkohol, pak že pracovala bez novinářského povolení a poté ji žalobce obvinil ze špionáže pro Spojené státy.

Ženě hrozil i trest smrti

Americké ministerstvo zahraničí vyzvalo Írán, aby zadrženou propustil na svobodu. Íránský trestní řád předpokládá v případě špionáže až trest smrti. Loni v listopadu byl v Íránu popraven íránský obchodník usvědčený ze získávání informací vojenského charakteru ve prospěch Izraele.

Američanka má íránské předky. Narodila se v USA, vyrostla ve městě Fargo ve státě Severní Dakota a má dvojí občanství, americké a íránské. Írán však dvojí občanství neuznává. Saberiová žila v Íránu posledních šest let. S prosbou o propuštění Saberiové se obrátili na íránského duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího jak její rodiče, tak Spojené státy.

USA vyjádřily znepokojení

Spojené státy spolupracují se švýcarskými diplomaty v Íránu, aby dostaly podrobnosti o soudním rozhodnutí, uvedla v prohlášení minisrtyně Clintonová. USA zároveň „budou důrazně tlumočit své znepokojení“ íránské vládě, dodala Clintonová, podle níž byla Saberiová v Íránu, aby se dozvěděla víc o jeho kulturním dědictví.

K případu novinářky se dnes vyjádřil také Bílý dům. „Myšlenky (amerického prezidenta) Baracka Obamy a jeho modlitby jsou s ní a její rodinou,“ řekl mluvčí úřadu prezidenta Robert Gibbs. „(Obama se) postará, aby íránská vláda pochopila hloubku našeho znepokojení kvůli podobným akcím,“ dodal. Odmítl ale odpovědět na dotaz, jak by tento případ mohl ovlivnit americké vztahy s Íránem.