Steinmeier představil volební program německých socialistů

Berlín - Kandidát sociálnědemokratické strany na německého kancléře Frank-Walter Steinmeier představil volební program, s nímž půjde do parlamentních voleb 27. září. Dosavadní ministr zahraničí slíbil Německu změnu a varoval před "tržním radikalismem" - tedy honbou za maximálními zisky. Hlavní prioritou Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) je zvýšení horní sazby daně z příjmu a naopak snížení dolní sazby. Strana ale zamítla opětovné zavedení daně z majetku.

S napětím očekávaný projev kancléřského kandidáta si v berlínské hale Tempodrom vyslechlo zhruba 2 000 členů a sympatizantů SPD. V hledišti seděli v čestné první řadě i bývalí sociálnědemokratičtí kancléři Helmut Schmidt a Gerhard Schröder, jenž ještě v sobotu večer se špičkami SPD dodatečně slavil své 65. narozeniny ze 7. dubna.

„V naší zemi to vře. Nakupilo se tu mnoho zlosti a nevole. Smysl pro spravedlnost byl u mnoha lidí zraněn,“ hřímal Steinmeier před nadšeným publikem s poukazem na hospodářskou krizi, jejíž příčina podle něj vězí v „burzovním kasinu“ dosavadního finančního systému a honbě za maximálními zisky. „To volá po korekci,“ zdůraznil Steinmeier. Podle něj by tržní radikalismus Německu údajně hrozil v případě vytvoření žluto-černé koalice konzervativců (CDU/CSU) kancléřky Angely Merkelové a liberálů (FDP).

Už v sobotu odpoledne schválilo bez větších problémů volební program sociálnědemokratické strany její předsednictvo. SPD hodlá voliče nalákat především na svůj daňový program, jehož základ spočívá ve zvednutí daní nejlépe vydělávajícím a naopak snížení daní skupinám s nízkými příjmy. Návrh rovněž obsahuje kontroverzní myšlenku vyplácení bonusu ve výši 300 eur zaměstnancům bez vedlejších příjmů, tedy lidem, kteří nemusejí sami podávat daňové přiznání. Program SPD stranický sjezd definitivně schválí v polovině června.