Na konferenci proti rasismu vystoupí Ahmadínežád s projevem o sionismu

Ženeva - Boj proti rasismu, xenofobii a intoleranci je tématem konference, kterou OSN pořádá v Ženevě. Spojené státy, Austrálie, Kanada a Německo ale odřekly účast. Amerika má výhrady proti podobě závěrečného dokumentu, který mají zúčastněné státy přijmout. Další země mají obavy, že na půdě OSN budou prezentovány protiizraelské názory. Sám Izrael vyzval k bojkotu projevu íránského prezidenta Ahmadínežáda, který podle něj podporuje terorismus a neuznává právo židovského státu na existenci.

Především hodnocení izraelsko-palestinského konfliktu považují západní země za příliš jednostranné v neprospěch Izraele.  Za pravdu jim dává třeba prohlášení íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, který má na konferenci také vystoupit.

Mahmúd Ahmadínežád o sionismu:

„Židovské strany a sionismus se staly standardními nositeli rasismu ve světě. Tím, že ovládají centra politických, finančních a mediálních mocností, ovlivňují každého. Rabují národy a ponižují je. Ničí jejich národní bohatství a kulturu.“


Ahmadínežád bude zřejmě nejkontroverznější řečník konference. Izrael proto vyzval účastnické země, aby jeho projev bojkotovaly, protože prý podporuje terorismus a neuznává právo židovského státu na existenci. Izrael vyslovil také rozhořčení nad tím, že Ahmadínežáda přijme švýcarský prezident.


Izrael: Ahmadínežád je představitel zpátečnického režimu

„Musíme si uvědomit, kdo pan Ahmadínežád skutečně je. Je to představitel zpátečnického režimu, který pronásleduje menšiny, který kamenuje ženy, popravuje homosexuály a zabíjí členy opozice. Nejen v Iránu, ale také v Evropě. Je to režim, který vyváží terorismus,“ upozornil mluvčí izraelského ministerstva zahraničí.

Konference navazuje na jednání, která se konala v roce 2001 v jihoafrickém Durbanu. Tehdy se 170 zemí světa dohodlo na plánu proti diskriminaci. Jednání ale skončilo diplomatickou roztržkou, některé arabské země chtěly sionismus definovat jako rasismus, a proto delegace USA a Izraele fórum opustily.