Cheney chce po CIA údaje, jež by dokázaly úspěchy waterboardingu

Washington - Někdejší americký viceprezident Dick Cheney vyzval CIA, aby zveřejnila informace o kontroverzních postupech, které zpravodajská služba využívala při výsleších teroristů. Cheney tak narážel na takové techniky, jakou je například takzvaný waterboarding. Především by prý CIA měla zveřejnit údaje, které ukazují, že tyto praktiky byly účinné a při vyšetřování znamenaly jednoznačný úspěch. Americký prezident Barack Obama navíc dnes uvedl, že by mohl podpořit vyšetřování těch členů Bushovy administrativy, kteří navrhli tvrdé metody vyšetřování osob podezřelých z terorismu.

Cheneyho výzva následuje poté, co byla Obamovou administrativou zveřejněna zpráva Bushových právníků o postupech při mučení teroristů v letech 2002 až 2005. V té kontroverzní postupy advokáti popisují a obhajují, chybějí zde nicméně údaje, které by dokládaly úspěšnost těchto praktik při výsleších. A to je podle Cheneyho chyba. Obama navíc zvažuje vyšetřování právě těch právníků, kteří mučení posvětili.

„Jedna z věcí, které pokládám za znepokojující na této zprávě, je to, že sice zveřejnili legální údaje, ale neupozornili na data, která dokládají úspěch tohoto úsilí,“ uvedl Cheney a vyzval, aby CIA informace o úspěšnosti kontroverzních výslechových praktik odtajnila. „Jsou také zprávy, které ukazují, co jsme použitím těchto metod získali, co bylo výsledkem této aktivity,“ prohlásil.

Americký lid by měl podle jeho slov dostat šanci, aby sám zvážil váhu informací, které se získaly díky těmto praktikám, a aby tak měl možnost posoudit problematiku legálnosti komplexně.

Americké ministerstvo spravedlnosti minulý týden zveřejnilo čtyři dokumenty, ve kterých jsou popsány kruté metody výslechů. Spisy svědčí o tom, že například waterboarding byl využíván častěji, než se dosud předpokládalo. Chálid Šajch Muhammad, který se měl podílet na přípravě útoků z 11. září 2001, podstoupil prý tuto metodu 183krát. Další podezřelý terorista Abú Zubajda, bývalý šéf pro vnější záležitosti al-Káidy, pak údajně 83krát.

Obama čelí kvůli odtajnění materiálů o mučení podezřelých teroristů kritice ze všech stran. Podle členů Bushovy administrativy tím prezident ohrozil americkou bezpečnost. Organizacím na ochranu lidských práv se zase nelíbí, že Obama nehodlá potrestat agenty, kteří se na výsleších podíleli. Právě agenty přijel americký prezident podpořit, po zveřejnění materiálů totiž v CIA zavládla nervozita. „Potřebujete vědět, že máte moji plnou podporu. Přijel jsem proto, abych vám osobně řekl, že spoléhám na vaše služby stejně jako všichni Američané po celá desetiletí,“ uvedl Obama.

Waterboarding

Jde o simulaci topení. Při výslechu leží podezřelý tak, aby měl nohy výš než hlavu. Přes obličej mu pak vyslýchající lije vodu tak, aby měl podezřelý pocit, že se topí. Už po několika sekundách se u podezřelého spouští dávivý reflex.