Lavrov: KLDR se k jednacímu stolu hned tak nevrátí

Soul - Rychlé řešení severokorejské krize je podle Sergeje Lavrova v nedohlednu. Šéf ruské diplomacie to dnes prohlásil po jednání v Pchjongjangu, kde se snažil přesvědčit tamní politiky, aby se vrátili k šestistranným rozhovorům o jaderném programu. Ruský ministr zahraničí se setká možná i s nejvyšším vůdcem Kim Čong-ilem, jemuž má předat dopis od prezidenta Dmitrije Medveděva. Lavrov přijel na návštěvu Severní Koreje krátce poté, co vykázala ze země inspektory Mezinárodní agentury pro atomovou energii a oznámila, že obnoví provoz v jaderných zařízeních.

KLDR reagovala svými kroky na to, že Rada bezpečnosti odsoudila test rakety ze začátku tohoto měsíce. Podle Severní Koreje to je nespravedlivé, protože šlo o pouhý test komunikačního satelitu. Nicméně Spojené státy a další západní země se domnívaly, že Severokorejci ve skutečnosti odpálili raketu dlouhého doletu.

„Nepředpokládáme žádný průlom,“ řekl podle agentury Interfax Lavrov po jednání se svým severokorejským partnerem Pak Ui-džonem. „Je to složitý proces a my se nesmíme poddávat emocím. Musíme se soustředit na základ diskusí, který už máme. Každá strana má svou pravdu, vlastní obvinění,“ dodal.