Topolánek nechce přerušení jednání o akčním plánu EU-Izrael

Jeruzalém - Odstupující český premiér Mirek Topolánek nedoporučí ministrům zahraničí Evropské unie, aby přerušili jednání o akčním plánu EU-Izrael. Topolánek také nesouhlasí s možným zaváděním jakýchkoli restrikcí vůči Izraeli, jehož nová vláda se zatím nezavázala, že bude pokračovat v mírových jednání s Palestinci. Topolánek to řekl dnes po setkání s izraelským prezidentem Šimonem Peresem na závěr dvoudenní mise na Blízkém východě.

Evropská komise dala ve čtvrtek najevo, že vztahy k Izraeli nemohou být posilovány, dokud se židovský stát nezaváže k plnění minulých závazků vůči Palestincům. Nová vláda Benjamina Netanjahua se zatím nepřihlásila ani k principu dvou států, který má Palestincům garantovat samostatný stát. Podle ministra zahraničí Avigdora Liebermana svou politiku vyjasní do 14 dnů a seznámí s ní oficiálně na Netanjahuově květnovém setkání  amerického prezidenta Baracka Obamu.

„Věřím nové izraelské vládě a autoritám v celé této oblasti, věřím, že jim jde o to, aby se problém vyřešil,“ řekl Topolánek.

K roli ČR a její pomoci v mírových jednáních premiér sdělil, že v rámci EU Česko nemá na rozdíl od mnoha států žádné sobecké motivy, protože nemá velkou muslimskou komunitu ani velmocenské zájmy. „ČR je vždy na straně pozitivního řešení na Blízkém východě a ani po jejím předsednictví Evropské unii se na tom nic nezmění. ČR nemá politickou sílu na to, aby mohla bezprostředně pomoci. Izrael ale musí vědět, že má v unii partnera, který mu rozumí,“ sdělil Topolánek.

Neformálně a bez kravat

Dnešní setkání se konalo v neformálním duchu. Topolánek ani Peres neměli při jednání kravaty. Izraelský prezident hned při příchodu Topolánkovi pochválil oslnivě světlé sako a bílé kalhoty. Rozhovor se vedl pod obrazem brněnského rodáka Ludviga Bluma znázorňujícím panorama Jeruzaléma.

Topolánek jednáním s Peresem ukončil dvoudenní cestu po Izraeli a palestinských autonomních územích, která měla vyjasnit vztahy EU k současné situaci na Blízkém východě.

Netanjahu kritizuje možné zmrazení vztahů EU s Izraelem

Izraelský prezident Benjamin Netanjahu dnes kritizoval možné zmrazení vztahů mezi EU a Izraelem, které ve čtvrtek oznámila Evropská komise. Podle izraelského listu Haarec Netanjahu na Topolánka naléhal, aby unie „nekladla Izraeli podmínky“.

„Izrael má zájem na míru stejně jako EU. Není důvodu vázat povýšení úrovně vztahů na urovnání s Palestinci,“ řekl Netanjahu podle Haarecu.

Topolánek: Hamas musí splnit podmínky Západu

Cestou z návštěvy Izraele Topolánek novinářům řekl, že mezinárodní společenství nesmí jednat s Hamasem, dokud tato palestinská radikální skupina nesplní podmínky Západu, mezi něž patří mimo jiné uznání židovského státu. Západ by se měl snažit Hamas dále oslabit a naopak posílit pozici umírněných palestinských kruhů. „Palestinské volby se budou konat v lednu a hrozba, že v nich zvítězí Hamas, je reálná. Je třeba, aby dostala příležitost palestinská samospráva a aby se zabránilo posílení fundamentalismu na palestinských územích. Je třeba Hamas odříznout od logistické podpory a od přísunu zbraní,“ prohlásil Topolánek.

Vydáno pod