Medveděv se zbavil protestujícího šéfa vojenské rozvědky

Moskva - Ruský prezident Dmitrij Medveděv odvolal z funkce náčelníka generálního štábu vojenské kontrarozvědky Valentina Korabelnikova. Na jeho místo jmenoval jeho prvního náměstka Alexandra Šljachturova. Podle zdroje z kontrarozvědky podal Korabelnikov demisi sám na protest proti reformě armády, která počítá s výrazným snížením stavu vojsk.

„Korabelnikov nedávno znovu předložil písemně svoji demisi. Generál tak protestoval proti plánům na rozpuštění několika speciálních jednotek spadajících pod vojenskou rozvědku,“ vysvětlil tento zdroj.

Třiašedesátiletý Valentin Korabelnikov byl v čele GRU od roku 1997. Většinou vojenští velitelé slouží do věku 60 let. Je jednou z nejvýše postavených osob, které Medveděv od svého nástupu do funkce loni v květnu propustil.

Korabelnikov patřil ke generálům, kteří stáli nejblíže bývalému prezidentu a dnešnímu premiérovi Vladimiru Putinovi, uvedl nezávislý vojenský analytik Alexandr Golc. Podle něho rozhodnutí o jeho uvolnění z funkce ale neznamená rozkol v tandemu Putin-Medveděv a bylo zřejmě přijato společně. Ruští činitelé vytýkají GRU, že je včas neupozornila na loňskou srpnovou intervenci Gruzie do Jižní Osetie, která vyústila v rusko-gruzínskou válku, řekl Golc.