Čtyři roky Benedikta XVI.: Z upjatého teologa sympatickým pontifikem

Vatikán - V čele katolické církve stojí už čtyři roky Joseph Ratzinger jako papež Benedikt XVI. Následovník oblíbeného a charismatického papeže Jana Pavla II. má v katolické církvi těžkou pozici. Polský rodák budil i u nevěřících mimořádné sympatie a důvěru, naopak Benedikt XVI. působí občas rezervovaně, což mu věřící zazlívají.

Při nástupu Benedikta XVI. do funkce pontifika se neočekávalo, že by teologicky a intelektuálně založený kardinál jakkoli měnil fungování katolického kolosu. „Zdálo se, že bude spíš klidným administrátorem a teologem. Ukázalo se ale, že je to přece jen jinak. Navzdory svému vysokému věku přišel s velmi razantní koncepcí, kterou uskutečňuje pomalu a klidně. Je to radikální ústup od reformních kroků, které přinesl papež Jan XXIII., Pavel VI. a druhý vatikánský koncil,“ uvedl ve Studiu ČT24 religionista Ivan Odilo Štampach.

Pozorovatelé dění v katolické církvi se obávali, že si „přísný“ Ratzinger nedokáže získat přízeň lidí. Papež ale zapracoval na své mediální image a stal se sympatickým Svatým otcem.


Od Ratzingera, dlouholetého spolupracovníka Jana Pavla II., se neočekávala zásadní změna postojů v otázkách potratů, prevence proti AIDS či sňatků homosexuálů, což během čtyř let pontifikátu potvrdil.

Benedikt XVI. přijede 26. září do České republiky, stráví tu tři dny.

Benedikt XVI.

* 16.4.1927, bavorský Marktl am Inn (Německo)

oficiální titul: Jeho svatost papež, biskup římský, zástupce Ježíše Krista, nástupce knížete apoštolů, nejvyšší velekněz katolické církve, patriarcha západu, primas Itále, arcibiskup a metropolita římské provincie, suverén Vatikánského městského státu a služebník služebníků Božích

1937: stal se členem nacistické mládežnické organizace Hitlerjugend,
1941: studoval v arcibiskupském semináři, přiřazen jako pomocník k protiletadlové obraně,
1943: dezertoval z armády, pobyl v americkém zajateckém táboře a poté se vrátil do semináře,
1945: studium teologie a filozofie ve Freisingu a v Mnichově,
1946-1951: vysvěcen na kněze,
1951 - 1977: pedagogická činnost na několika německých univerzitách, Fringse, který patřil k nejradikálnějším reformistům,
březen 1977: papež Pavel VI. jej jmenoval kardinálem,
červen 1977: prefekt Kongregace pro nauku víry,
1981 - 2. dubna 2005: vedoucí papežské komise pro vyhotovení Katechismu katolické církve,
19. dubna 2005: zvolen papežen, přijal jméno Benedikt XVI., intronizován 24. dubna 2005.

Podle pozorovatelů vládne osobním kouzlem, obdivován je jeho intelekt. Je dobrým klavíristou, miluje hudbu Mozarta, nemá rád rockovou muziku. Hovoří deseti jazyky.