Ekotechnické muzeum láká na funkční parní stroje

Praha - Ekotechnické muzeum zahajuje novou sezonu. K vidění jsou v něm parní stroje i rozsáhlý model kolejiště s vláčky. Exponátem je i samotná budova muzea, která v minulosti fungovala jako čistírna odpadních vod hlavního města. Až do dnešních dnů se dochovala včetně stacionárních parních strojů, které muzeum při zvláštních příležitostech dokonce uvádí do chodu. Je tak v České republice unikátem.

Srdcem čistírny je strojovna. „Jsou tu dva parní stroje, které roztáčely transmisi a na tu transmisi se připojovala další čerpadla,“ vysvětlil České televizi ředitel Ekotechnického muzea Martin Holota. Páru pro stroje vyrábí plně funkční kotelna.

„V podzemí jsou cihlami nádherně zdobené sály, kde byla ta čistící technologie, která se tam také nachází, která čistila odpadní vody z Prahy,“ dodal průvodce muzea Jiří Müller. Přes tři místnosti se teď navíc v muzeu táhne i sto metrů kolejí, po kterých jezdí víc než 60 miniatur vlaků. Mašinky se prohání i po venkovním pozemku.

Parní stroje i vláčky teď budou v Ekotechnickém muzeu k vidění každý víkend. V létě se pak návštěvníci mohou těšit například na unikátní soutěž parních stříkaček.