Zásah turecké policie proti extremistům: tři mrtví, šest zraněných, desítky zatčených

Istanbul - Tři mrtvé a šest zraněných si dnes v Istanbulu vyžádala čtyřhodinová přestřelka mezi tureckými bezpečnostními silami a militantními stoupenci zakázané ultralevicové skupiny Revoluční velení. Při přestřelce a výbuchu nálože v istanbulské čtvrti Bostanci bylo zraněno pět policistů, lehké zranění hlavy od odraženého projektilu utrpěl televizní kameraman. Oběťmi přestřelky jsou vůdce levicových radikálů, jeden policista a jeden civilista. Akce byla součástí rozsáhlé policejní operace, při níž bylo jen v Istanbulu zatčeno 40 lidí.

Podle istanbulského guvernéra Muammera Gülera měli u sebe útočníci velké množství nábojů a nástražné nálože, s nimiž policisté nepočítali. Güler také oznámil, že během zátahů, které turecká policie podnikla během noci po celé zemi proti levicovým, kurdským i islámským extremistickým hnutím, byly zatčeny desítky osob a zabaveno mnoho zbraní a náloží.

Podle ministra vnitra Besira Atalaye je málo známá skupina Revoluční velení napojena na kurdské separatisty a stojí zřejmě za nedávnými útoky proti několika vojenským zařízením a proti ústředí vládní Strany spravedlnosti a rozvoje.

Turecká policie přistupuje k zátahům proti radikálům každoročně těsně před oslavami prvního máje, aby zabránila případným ozbrojeným střetům. Letos se první máj na nátlak odborových svazů slaví poprvé jako státní svátek. Úřady nicméně zamítly žádost, aby se slavil na istanbulském náměstí Taksim, které má pro příznivce oslav symbolický charakter - v roce 1977 zde přišlo 1. května o život několik desítek lidí, když neznámý útočník zahájil na shromážděný dav střelbu. Oslavy prvního máje byly v Turecku zakázány v roce 1980, když se k moci dostala ozbrojeným převratem armáda.

Turecká policie
Zdroj: ČT24