Mezinárodní soutěž prověřila mladé vědecké talenty

České Budějovice - V České republice soutěžily tři desítky mladých vědců. Porotcům se nejvíce líbila práce gymnazistky Terezy Nedvědové, která při svém výzkumu sledovala chování brouka potemníka za různých podmínek. V první desítce soutěže nazvaném EXPO Science Amavet, která vyhledává talenty v oblasti vědy a techniky, skončily i další jihočeské projekty.

Studentka česko-anglického gymnázia Lucie Těsnohlídková strávila tři čtvrtě roku po škole v laboratoři, aby se zaměřila na druh barviva, které se mění ve vodě a rozpouštědle. „Cíl je použít to pro výrobu solárních článků,“ líčí Těsnohlídková.

Nikola Svačinová naopak zkoumala tasemnice, fotila je a porovnávala. Také ona učinila dílčí objev. Jedna z tasemnic totiž byla poprvé nalezena na území České republiky. Vojtěch Kubelka se zase zaměřil na zimování vodních ptáků na řekách v krajském městě a pro přírodovědce přinesl jednoznačný poznatek. V Českých Budějovicích totiž za posledních pět let ubylo o dvě třetiny labutí.


Na Akademii věd obhajovali studenti v celorepublikovém finále přes 30 projektů a nešlo jen o biologii a fyziku. Své nápady představili i mladí technici. Vítězové získali právo účasti na mezinárodní vědeckého-technické výstavě v Tunisu, kam zamíří letos v červenci.

Vydáno pod