Archeologové exhumují stovky vojáků padlých ve Francii

Paříž - Skoro sto let po smrti bude asi 400 australských a britských vojáků padlých ve Francii za první světové války řádně pohřbeno. Experti začali dnes z náhodně objeveného hrobu exhumovat jejich ostatky. Poté, co vzorky DNA určí totožnost vojáků, budou pohřbeni se všemi poctami na novém vojenském hřbitově.

Byla to první bitva Australanů na západní frontě. A hned ta nejtragičtější. Odhadem jich v červenci 1916 u vesnice Fromelles padlo pět a půl tisíce za 24 hodin, nejvíc v australské historii. Pokus o dobytí opevněných německých pozic za bílého dne skončil fiaskem. Němci dokonce nabízeli dočasné příměří na odklizení padlých vojáků, což spojenci odmítli. Tisíce vojáků tak skončily v narychlo vykopaných masových hrobech. „Byla to naprostá katastrofa, zemřely tady tisíce australských a taky britských vojáků,“ uvedl generálmajor australské armády Mike O'Brien.

Téměř celé století se o ostatcích vojáků nevědělo. Až loni na ně náhodou narazil australský amatérský historik. Poklidnou vesnici Fromelles rázem zaplavily týmy odborníků a technika. Specialisté, které tak trochu dějinnou ironií vede německý archeolog, chtějí ostatkům vrátit jména a osudy.

Především přes internet už se přihlásily stovky rodin. Řada z nich dodala vzorky DNA, které mají pomoci ověřit totožnost padlých. „Zkoumat budeme i předměty, které u těl najdeme. Pořádně je očistíme a pošleme do antropologické laboratoře,“ říká archeoložka Audrey Charvetová.

Všechny operace mají skončit do 30. září. Tou dobou už by ostatky vojáků měly ležet na novém vojenském hřbitově, který začne vyrůstat nedaleko místa bitvy už tento měsíc.