Při útoku pákistánské armády zemřelo 64 povstalců

Mingora - Pákistánská armáda údajně zabila při útocích na severozápadě země přes 60 povstalců. Vojáci na ně zaútočili v údolí Svát, kde zkrachovalo příměří mezi vládou a hnutím Taliban. Další boje hlásí nedaleký distrikt Bunír. Pákistánský prezident mezitím odjel do Spojených států, kde má jednat se svým protějškem Barackem Obamou právě o postupu proti bojovníkům Talibanu.

Povstalci vypověděli příměří v údolí Svát, které platilo od února. To byl signál pro pákistánskou armádu na povstalce zaútočit. Z hlavního města oblasti - z Mingory - už kvůli střetům talibanců s armádou uteklo několik tisíc lidí. Armáda dnes zaútočila právě na toto město vzdálené asi 130 kilometrů severozápadně od Islámábádu. Vojáci pokropili ulice města střelbou z vrtulníků i ze země. Povstalci útok opětovali.

Během operace v údolí Svát pákistánská armáda zabila 37 radikálů. Při střetu s bojovníky ovšem přišla o dva své členy. Armádě se podařilo zničit důl na smaragdy, kterého se talibanci zmocnili, vojáci vyplenili i baštu povstalců poblíž Mingory. Druhý útok zacílili vojáci do oblasti Bunír, kde za dnešek přišlo o život 27 bojovníků.

Území u afghánských hranic je tradiční baštou Talibanu. Před několika týdny centrální vláda umožnila radikálům, aby na svých územích zavedla islámské právo šaría výměnou za klid zbraní. Ten ale dlouho nevydržel. Podle místních lidí teď radikálové oblast zaminovávají a chystají se na dlouhý boj. Armáda se snaží ostřelovat pozice Talibanu. Jenže při tom umírají i obyčejní lidé. Ti proto z oblasti prchají.

Pákistán narychlo staví stanová městečka pro uprchlíky

Od začátku intenzivních střetů z Mingory a okolních okrsků uprchly tisíce mužů, žen a dětí. Celkem by odtud mělo odejít až 800 tisíc lidí. Pákistán se proto na to začal připravovat. „Původně jsme odhadovali, že své domovy opustí asi 100 tisíc až 200 tisíc lidí, ale nyní očekáváme, že jich bude 600 tisíc až 800 tisíc,“ říká Khalid Chán Umirzáí, vládní zmocněnec v Mardánu.

Pákistánská vláda narychlo staví stanová města, která se rychle plní. A panují obavy z mnohem většího náporu. „Naši vesnici bombardovali granáty. Naše děti byly hrůzou bez sebe a hrozně brečely. Moje ženy taky. Nechali jsme tam všechno ležet a utekli jsme pryč,“ popisuje uprchlík z distriktu Bunír. „Šest dní jsme nemohli ani najít mrtvá těla. Doteď se tam bombarduje. Utekli jsme jen s tím, co máme na sobě. Zvládli jsme s sebou vzít několik dětí, ale některé tam zůstaly,“ dodává místní žena.

Vojenská akce v údolí Svát nepochybně potěší Washington, který opakovaně vyzývá Pákistán, aby zakročil proti ozbrojencům hnutí Taliban. Těm Spojené státy dávají vinu za stoupající násilí jak v Pákistánu, tak v sousedním Afghánistánu. Pákistánský prezident Zardárí se má dnes setkat s Obamou ve Washingtonu.