Protesty v Gruzii pokračují i během cvičení NATO

Tbilisi - Desítky stoupenců opozice v Gruzii se střetly s policií u její hlavní stanice v Tbilisi. Třicet lidí bylo přitom zraněno. Podle mluvčího ministerstva vnitra se demonstranti pokusili vniknout do policejního areálu. NATO dnes zahájilo na území Gruzie plánované vojenské cvičení, proti kterému ostře vystupuje Moskva. Den před jeho začátkem byla podle gruzínské vlády potlačena vzpoura na vojenské základně, která měla způsobit státní převrat v zemi.

Gruzínská televize odvysílala záběry, na kterých policisté zasahují proti demonstrantům obušky, protestanti měli zase v rukách hole.

Přívrženci opozice prý vyrazili k hlavní policejní stanici, aby požadovali propuštění svých tří aktivistů zadržených ve středu. Ti byli zadrženi za údajné zbití novináře veřejnoprávní televize v Tbilisi. „Víme, že jejich cílem je proniknout do policejního areálu a osvobodit své aktivisty z cel předběžného zadržení,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra Šota Utiašvili.

Během akce byl zadržen vůdce protestní akce Giorgi Gačečiladze. To ale mluvčí ministerstva vnitra Šota Utiašvili popřel. „Gačečiladze nebyl zatčen, ale přelezl plot do policejního areálu a zůstává tam,“ řekl.

Gruzínská opozice už řadu týdnů demonstruje proti prezidentovi Michailu Saakašvilimu. Vyzvala také obyvatele k dlouhodobé kampani občanské neposlušnosti. Tím chce na Saakašviliho vyvinout tlak a přimět ho k podání demise.

Demonstrantům se nelíbí především to, jak se Saakašvili loni v srpnu zachoval při krátké válce s Ruskem. Boje skončily tím, že Moskva uznala nezávislost dvou gruzínských separatistických regionů Abcházie a Jižní Osetie. Dále jej obviňují ze snahy potlačit své odpůrce, z umlčování médií a z neuskutečňování reforem, které slíbil v roce 2003 při takzvané revoluci růží, jež ho vynesla k moci. Podle kritiků udělal Saakašvili za své vlády příliš mnoho chyb na to, aby mohl zůstat u moci až do konce mandátu v roce 2013.

Vydáno pod