Záplavy v Brazílii si vyžádaly 32 lidských životů

Sao Paulo - Nejméně 32 lidských životů si už vyžádaly rozsáhlé záplavy na severu a severovýchodě Brazílie. Asi 300 000 lidí přišlo o své domovy. Mnoho měst a vesnic voda odřízla od pozemního spojení. Armáda shazuje pomoc z letadel a vrtulníků. Deště severní Brazílii trápí už několik týdnů. Voda v postižených oblastech nadále stoupá a ničí mosty a komunikace. Z tohoto důvodu je pozemní doprava humanitární pomoci nemožná.

Ještě větší znepokojení úřadů však vyvolává informace meteorologů, že vydatné deště v oblasti od amazonské džungle po atlantické pobřeží mohou trvat ještě několik týdnů. Již nyní jsou deště považované za nejtěžší za posledních 20 let.

Statisíce lidí zůstávají bez jakékoli pomoci. V zaplavených vesnicích přitom dochází jídlo, voda a léky. Ulice se navíc hemží jedovatými hady a aligátory, které představují další nebezpečí pro obyvatele.

Záplavy postihují i amazonské indiány. Mnoho kmenových skupin odešlo hluboko do pralesa poté, co záplavy zničily jejich políčka manioku, banánů a brambor na březích řek, uvedl tajemník státní organizace na ochranu amazonských indiánů.

To nejnutnější shazují z vrtulníků.„Humanitární pomoc dostáváme k lidem jen s velkými obtížemi, záplavy zatasily většinu přístupových cest,“ potvrzuje záchranář Abner Ferreira.

Vláda uvolnila na záchranné a rekonstrukční práce 360 milionů amerických dolarů, do oblasti navíc míří policejní posily kvůli zvyšujícímu se počtu případů rabování. Lidé se přesto začínají bouřit. Například řidiči kamionů zapálili na protest hromadu pneumatik, nejspíše proto, aby si jich všiml prezident Lula, který postiženou oblast sledoval ze vzduchu.

Vydáno pod