Papež v Jordánsku vyjádřil respekt k islámu

Ammán - Papež Benedikt XVI. vyjádřil hluboký respekt k islámu a také naději, že by katolická církev mohla významně přispět k míru na Blízkém východě. Papež to řekl v Ammánu, kde zahájil osmidenní blízkovýchodní návštěvu. Nejvyšší představitel římskokatolické církve při ní také navštíví Izrael a palestinské území.

Benedikt vyzval ke společnému dialogu katolíků, židů a muslimů. „Tento třístranný dialog se musí pohnout kupředu. Je to významné pro mír a také pro to, aby každý člověk mohl svobodně vyznávat svou vlastní víru,“ řekl.

Třídenní pobyt v Jordánsku je vůbec první návštěvou Benedikta jako papeže v arabské zemi. Po příletu vyzdvihl význam Jordánska, zejména jeho mírových iniciativ, pro křesťany, muslimy i židy. Zdůraznil, že do země přichází jako poutník.

Uvítal ho jordánský král Abdalláh II. s královnou Ranjou. Abdalláh připomněl návštěvu Jana Pavla II. před devíti lety, která byla podle něho povzbuzením k mírovému soužití všech náboženství, a zdůraznil, že muslimové i křesťané věří v jednoho Boha, který je vyzývá k míru. Jordánsko chce papeži ukázat, že je vzorem mírového soužití mezi křesťany a muslimy.

Kromě setkání s královským párem měl dnes papež na programu návštěvu katolického kostela a střediska pro hendikapované. V sobotu zavítá jako papež podruhé do mešity. Tu první navštívil v Istanbulu. V Ammánu se v ní sejde s představiteli muslimské obce.

Muslimové nezapomínají na papežovy protiislámské výroky

Jordánsko chce papeži ukázat, že je vzorem mírového soužití mezi křesťany a muslimy. Návštěvu hlavy katolické církve však kritizují islamistické kruhy. Vlivné Muslimské bratrstvo a jeho politická větev Islámská akční fronta (IAF) prohlásily, že Benedikt XVI. není vítán, neomluví-li se za své výroky proti islámu.

V roce 2006 papež ve svém proslovu uvedl citát spojující islám s násilím. Následně vyjádřil politování nad tím, jaké reakce jeho slova vyvolala, ale pobouření v muslimském světě se zcela neuklidnilo. Islamisté sice nechystají demonstrace, přesto jordánské úřady podnikly mimořádná bezpečnostní opatření.

Setkání s Peresem i Abbásem

V pondělí 11. května odcestuje Benedikt XVI. do Izraele, kde se setká s prezidentem Šimonem Peresem, s premiérem Benjaminem Netanjahuem a s jeruzalémskými rabíny. V plánu má i schůzku s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem. Papež se také vypraví do uprchlického tábora Aida.

Kromě politických setkání zamíří Benedikt XVI. na Blízkém východě i do míst spjatých s křesťanskou vírou. V Jordánsku navštíví horu Nebo, kde podle tradice zemřel Mojžíš, na palestinském území se zastaví v Betlému, kde se narodil Ježíš, a v severním Izraeli zavítá do Nazaretu, kde Ježíš pobýval.

Vydáno pod