I rok po zemětřesení v S'-čchuanu potřebují lidé pomoci

Peking - Čína si tento týden připomíná výročí zemětřesení v S'-čchuanu. Udeřilo 12. května 2008, celkem zavinilo smrt víc než 80 tisíc lidí, 300 tisíc dalších utrpělo zranění. Mnozí si nesou celoživotní následky. Některým z nich pomáhá hongkongský Červený kříž. Mnoho lidí přišlo během neštěstí o nohy, organizace jim pomáhá začít nový život s protézami.

Jang chua-pin vloni přišel o obě nohy v troskách školy. Právě nekvalitně postavené školní budovy byly tragédií čínského zemětřesení. Ve městě Te-jang nedaleko tehdejšího epicentra pomáhá postiženým lidem Centrum pro rehabilitaci hongkongského Červeného kříže. Jang chua-pin od něj dostal zkrácené protézy.

„Každý mi říkal, že lidi, co přišli o obě nohy, budou do smrti na vozíku. Ale teď i lidi jako já můžou žít normálně. Chodím pomaleji, ale v mnoha ohledech se mi život nezměnil,“ říká 54letý učitel.

Centrem prošly tři stovky pacientů. Kromě rehabilitace zde učí klienty sebedůvěře a nabízí pracovní terapii, která je ve státním čínském zdravotnictví prakticky neznámá. Otřesy o síle 7,9 stupně vloni udeřily v horách. Výroba protéz a zdravotních pomůcek na míru je proto komplikovaná. „Problém je, že mnoho obětí zemětřesení pochází z venkova, ne z měst. Velké zkušenosti s užíváním protéz v městském prostředí jsme tak mohli úplně zahodit a začít znova,“ tvrdí ředitel rehabilitačního centra Philips Čchan.

Hongkongský Červený kříž shromáždil na provoz střediska na příštích pět let v přepočtu přes sedm milionů amerických dolarů. Pro postižené zůstává jednou z posledních nadějí. Centrálně řízená čínská státní péče pro oběti zemětřesení poskytovaná zdarma totiž letos skončila.