Čeští policisté budou učit své afghánské kolegy

Kábul/Brusel - Evropská unie chce zásadním způsobem navýšit počty svých policistů v Afghánistánu. Ti jsou tam od roku 2007, nyní jsou v misi Eupol zhruba dvě stovky mužů a žen - včetně tří Čechů. V polovině roku má být v provincii Lógar až 10 českých policistů. Talibové si totiž jako cíl svých útoků často vybírají právě policisty. Ti jsou přitom nejhůř vycvičení i vybavení a kromě kontrol na silnicích a hlídání vládních budov toho mnoho nestíhají. S vybavením i zázemím se snaží místní policii pomáhat vedle jejich evropských kolegů i spojenecké jednotky i rekonstrukční týmy.

Evropští policisté v misi Eupol by měli být rozmístěni na policejních stanicích a dohlíželi by na práci svých afghánských kolegů a učili je standardním postupům. Před misí v Afghánistánu projdou i čeští policisté speciálním vojenským výcvikem: měli by se seznámit s celkovou situací, podmínkami v zemi i kulturou a naučit se, jak se chovat při výjezdu z chráněného území.

V provincii Lógar slouží 600 afghánských policistů. Kontrolní stanoviště mají v okolí větších měst a na hlavních silnicích. Češi v Lógaru postavili několik nových policejních základen, které se dají dobře bránit. V Lógaru budou čeští policejní instruktoři společně s českými a americkými vojáky.

V současné době má česká policie své lidi v sedmi zahraničních misích: v Bosně a Hercegovině, Gruzii, Kosovu, Moldavsku, Palestině, Libérii a Afghánistánu pracuje celkem 45 českých policistů.

Afghánská policie
Zdroj: ČT24