Barma dnes k soudu se Su Ťij znovu nikoho nepustila

Rangún - Barmské úřady dnes zakázaly mezinárodním pozorovatelům a novinářům přístup na čtvrtý den přelíčení s disidentkou Su Ťij. Vojenský režim ve středu ustoupil mezinárodnímu tlaku a pustil do sálu na necelou hodinu 30 diplomatů a deset barmských novinářů. Podle úřadů ale šlo o jednorázovou záležitost, která se nebude opakovat. Podle opoziční Národní ligy pro demokracii je to naprosto nedostatečné.

Su Ťij se po dlouhé době objevila na záběrech státní televize. Umožnili jí krátce hovořit s diplomaty z Ruska, Singapuru a Thajska. Disidentka jim poděkovala za podporu a vyslovila naději, že se potkají v lepších časech. Také řekla, že možnost národního usmíření v Barmě z její strany stále existuje, mají-li o to zájem i ostatní.

Singapurský velvyslanec uvedl, že jim opoziční vůdkyně řekla, že „nechce využívat tohoto případu k útoku na barmské úřady“ a že se s ní dobře zachází. Podle diplomatů vypadala Su Ťij, která byla nedávno v péči lékaře kvůli nízkému tlaku a dehydrataci, zdravě, sebevědomě a optimisticky.

Čtvrtý den soudu se Su Ťij (zdroj: ČT24)

Zprávy o soudu a setkání disidentky s diplomaty dostaly velký prostor i v barmské státní televizi a vládním tisku, což naznačuje, že režim si pravděpodobně chtěl naklonit také domácí veřejné mínění.

Diplomaté, kteří měli ve středu možnost se soudu účastnit, podle svých slov ale názor na případ nezměnili a většinou se domnívají, že soud v nechvalně proslulé věznici Insein na okraji Rangúnu nakonec shledá Su Ťij vinnou. Za údajné porušení pravidel domácího vězení jí hrozí až pětileté vězení.

Su Ťij se zahraničními diplomaty
Zdroj: ČT24