Invazní druhy způsobují v Evropě obrovské škody

Praha - Evropu obsazují rostlinné a živočišné druhy z jiných kontinentů. Jde asi o 11 tisíc druhů, které způsobují obrovské škody - odhady hovoří o 10 miliardách eur ročně. Odborníci proto navrhují zřízení evropského centra, které by přírodní invaze hlídalo. Jednání botaniků o biodiverzitě probíhala v Praze.

Lidé do Evropy zavlekli tisíce druhů, které zaplavily krajinu i divokou přírodu. Vytlačují původní druhy a působí škody - jedná se o různé druhy plevele, slimáky, asijské berušky nebo americké raky. Symbolem invazního vetřelce je bolševník, který lidé původně přivezli jako okrasnou rostlinu. Jenže teď mění původní přírodu, navíc se velmi rychle množí - jedna rostlina je schopná vytvořit až 20 tisíc klíčivých semen.

Velkým problémem jsou invazní druhy pro zemědělce, v Asii například zavlečený druh hmyzu vytlačil ten původní - pak muselo být zaměstnáno 900 lidí, kteří lezli ve větvích a ručně opylovali rostliny, protože přírodní opylovač zmizel. Zavlečené druhy komplikují život také rybářům, hlístice z jihu zabíjejí úhoře, rybníky obsazují asijští stříbrní karasi.

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Tým vědců vyzval v prestižním časopise Science k vytvoření evropského centra pro přírodní invaze. Mělo by na starosti výzkum nebo tvorbu černého seznamu druhů, na které by si měli dát Evropané pozor. „Bylo by to určitě žádoucí. Ta informace už existuje, protože ta rostlina se třeba projevila jako invazní jinde ve světě,“ domnívá se Petr Pyšek z oddělení ekologie invazí na Akademii věd.

Čeští botanici se také soustředí na další problém. Rychle ubývá vědců, kteří dokáží rostliny z mnoha světadílů rychle a jednoznačně určit. Další desítky tisíc druhů rostlin pak vědci ještě vůbec nepopsali nebo neznají jejich vlastnosti.