Den protestů ve Francii dopravu narušil jen minimálně

Paříž - Dnešní den protestních akcí ve Francii, k němuž vyzvaly místní odbory, trochu narušil dopravu, zatímco jiných odvětví se zvlášť nedotkl a obešel se bez násilných incidentů. Mobilizace byla rozhodně menší než při podobných protestech v lednu a březnu, což prý organizátoři dnešních protivládních akcí předpokládali. Odboroví předáci varovali vládu, že pokud v nynější krizi nebude aktivněji chránit pracovní místa a mzdy, příště pracující vyjdou masově do ulic. Potvrdili také, že nové stávky a protestní pochody chystají na 13. června.

Odbory požadují nová sociální opatření na pomoc pracujícím v době ekonomické krize, především zvýšení nízkých mezd a větší ochranu před propouštěním. Dnes se rozhodly připomenout a vysvětlit své požadavky hlavně distribucí letáků, zátarasy na některých silnicích, pikniky, omezenými stávkami v dopravě a dvěma demonstracemi v Paříži.

Stávkami byla nejvíce narušena veřejná železniční doprava. Na státních drahách zastavilo práci asi 20 procent zaměstnanců. V jiných odvětvích se protesty nijak zvláště neprojevily. Například ve školství, které obvykle stojí v čele stávkujících, dnes práci zastavily jen asi tři procenta učitelů.

Zdeněk Velišek k protestům ve Francii (zdroj: ČT24)

Státní dráhy SNCF informovaly, že doprava rychlovlaky TGV byla dnes ráno zajištěna ze 75 procent, místních vlaků z 50 procent a vlaků v oblasti Paříže ze 60 procent. Provoz pařížského metra nebyl téměř vůbec narušen a bez zvláštních problémů fungovala v metropoli i autobusová a tramvajová doprava. Společnost Air France ráno preventivně zrušila několik letů na letišti Orly a předpověděla malá zdržení při odletech a příletech některých spojů na tomto pařížském letišti.

Při protestech v lednu a březnu narušily protesty a stávky chod různých odvětví a úřadů v zemi. V ulicích demonstrovaly statisíce lidí. Dnešní protesty ve Francii mají být úvodem k podobným manifestacím v příštích dnech v Madridu, Bruselu, Praze a Berlíně.