Pákistánská armáda osvobodila studenty unesené Talibanem

Islámábád - Pákistánská armáda dnes osvobodila studenty vyšší školy pro vojenské kadety, které v pondělí na severozápadě země unesli bojovníci militantního hnutí Taliban. Informovala o tom agentura AP s odkazem na mluvčího armády. Mluvčí Athar Abbás řekl, že armáda osvobodila 79 osob a že nejméně jedna se ještě pohřešuje.

Mezi unesenými byli studenti, jejich učitelé i další osoby. Talibanští bojovníci v pondělí s ručními granáty přinutili zastavit minibusy se studenty, kteří jeli z kmenového území Severní Vazíristán do města Bannu. Podle Abbáse ozbrojenci plánovali rukojmí dostat do Jižního Vazíristánu, kde se prý schyluje k ofenzivě.

Zjistit, kolik lidí bylo přesně uneseno, je podle agentury AP obtížné, objevovaly se informace, že jich bylo několik set, ale podle některých zdrojů část utekla. Únos se stal v době, kdy pákistánská armáda pokračuje v ofenzivě proti Talibanu v údolí Svát. Zdejší talibanci jsou částečně napojeni na skupiny s vazbami na Taliban a mezinárodní teroristickou síť al-Káida v Severním a Jižním Vazíristánu.