Brazílie potvrdila: Nalezené trosky patří ztracenému letadlu

Brasilia - Brazilské ministerstvo obrany potvrdilo, že úlomky letadla nalezené v Atlantiku patří pohřešovanému dopravnímu stroji francouzské letecké společnosti Air France. Brazilští piloti lokalizovali zbytky dopravního letounu dnes ve vzdálenosti zhruba 650 kilometrů severovýchodně od souostroví Fernando de Noronha, a to na ploše asi pěti kilometrů čtverečních. Airbus A330 letící z Rio de Janeira do Paříže se ztratil v pondělí; na jeho palubě bylo 216 cestujících a dvanáctičlenná posádka.

Již během dne úřady oznámily, že letectvo na hladině oceánu nedaleko ostrova Fernando de Noronha zaznamenalo malé bílé úlomky, které by mohly být z kovu, a také další zbytky letadla. Trosky byly od sebe vzdálené až 60 kilometrů. „Jde o nález sedačky, záchranné vesty, leteckého motoru, benzínu a petroleje,“ uvedl mluvčí brazilského letectva Jorge Amaral. 

Nyní ministr obrany Nelson Jobim na tiskové konferenci v Riu de Janeiro prohlásil, že trosky, které objevila pátrací letadla brazilského vojenského letectva, patří bezpochyby francouzskému airbusu. Už zítra by se do oblasti mohly dostat také vojenské lodě. Ty pak trosky vyzvednou, aby je úřady mohly prozkoumat.


Oblast nálezu se nachází nedaleko místa, kde Airbus A330 před svým zmizením vyslal poslední signál. Mluvčí brazilského letectva Jorge Amaral dnes také oznámil, že záchranná akce zatím není u konce. „Pátrání pokračuje, protože jde jen o zlomek materiálu vzhledem k velikosti letounu,“ dodal Amaral. 

Definitivně rozhodne až sériové číslo

Úřady během dne nechtěly potvrdit, zda jde skutečně o trosky zmizelého letadla společnosti Air France. „Nyní se pokusíme shromáždit úlomky a pokusíme se identifikovat, jestli patří, nebo nepatří letadlu společnosti Air France,“ uvedl Amaral. Podle něj bude možné původ nalezených trosek určit, až se najde nějaký kus, na kterém by bylo jasně čitelné sériové číslo.

V krizovém centru v Paříži prožívá mučivé okamžiky asi padesátka rodin, jejichž příbuzní byli na palubě ztraceného letadla. Stará se o ně stovka dobrovolníků, včetně lékařů a psychologů. Speciál s odborníky odletěl i na druhou stranu oceánu. Francouzský parlament uctil památku obětí minutou ticha.

 Letadlo muselo jít zřejmě rychle k zemi

Příčina neštěstí je stále záhadou, úřady zatím raději nevylučují žádný scénář. „Naší jedinou jistotou je, že letadlo nevyslalo nouzové volání, ale pravidelné automatické poplachy po dobu tří minut, které uváděly, že všechny systémy jsou mimo provoz,“ řekl francouzský premiér François Fillon. I když s největší pravděpodobností nešlo ani o teroristický útok, Paříž ještě tuto hypotézu definitivně nevymazala.

Odborníci se přiklánějí k tomu, že se muselo stát něco náhlého. Nasvědčuje tomu právě to, že letadlo ani nevyslalo nouzový signál. „Zřejmě šlo dolů velmi rychle, a to tak rychle, že pilot neměl šanci vyslat nouzové volání,“ uvedl letecký analytik Chris Yates.

Na palubě zmizelého letounu byl i princ 

Airbus A330 společnosti Air France, který mířil z Rio de Janeira do Paříže, zmizel z radarů v pondělí asi ve čtvrt na pět ráno našeho času přibližně 300 kilometrů od přístavního města Natal v severovýchodním cípu Brazílie. Letadlo předtím proletělo silnou turbulencí a údajně v něm došlo k silnému elektrickému zkratu. 

Mezi 228 lidmi na palubě bylo nejvíc Francouzů, potom Brazilci, Němci a tři Slováci, celkem občané 27 zemí. Podle posledních informací českého ministerstva zahraničí nebyl v letadle žádný Čech. Experti už nečekají, že by někdo katastrofu přežil. Pokud neštěstí skutečně nikdo nepřežil, půjde o nejhorší leteckou nehodu v 75leté historii společnosti Air France.

Mezi cestujícími bylo několik vysoce postavených představitelů firmy Michelin především pro Jižní Ameriku, prezident metalurgické společnosti ThyssenKrupp CSA Erich Heine, několik brazilských veřejných činitelů, zástupci nevládních organizací a také 26letý princ Pedro Luis de Orleans e Bragança, potomek posledního brazilského císaře Pedra II.

Vydáno pod