Čína zablokovala kvůli výročí nepokojů internetové blogy

Peking - Čína zablokovala přístup k některým internetovým blogům, například k Twitteru. Chce tak zabránit politickým diskusím před 20. výročím potlačení studentských protestů na pekingském náměstí Tchien-an-men. Úřady také zpřísnily bezpečnostní opatření v Pekingu. Náměstí Nebeského klidu střeží policie a tajní agenti. V příštích 48 hodinách mají zákaz vycházení pekingští právníci zabývající se lidskými právy i disidenti.

Podobně jako v minulých letech úřady před výročím uspořádaly zátahy na disidenty, které pak odvážely z Pekingu, na další uvalily domácí vězení. Blokovány jsou i zprávy zahraničních médií o výročí protestů.

Blokování internetových stránek však podle agentury AP znamená novou kapitolu v úsilí úřadů o potlačení disentu. Nové technologie mají velký vliv mezi mladými Číňany, přičemž autoritářský režim se snaží přísun informací mezi obyvatelstvo přísně kontrolovat.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

„Existuje skutečně velká snaha výrazně omezit téměř veřejné diskuse o vnímání této události,“ prohlásil profesor univerzity v kalifornském Berkeley Xiao Qiang. „Je to diskuse o tom, kde je teď Čína a kam odtud může jít. Proto úřady rozsáhle blokují uživatelské blogy včetně velmi oblíbeného Twitteru a ukazují, že není právo na veřejné diskuse.“ 

Vládní úřady zablokovaly více než 6000 webových stránek spojených se středními i vysokými školami - evidentním cílem je zamezit jakýmkoli diskusím o událostech z roku 1989, při nichž byly zabity možná až tisíce studentů, demokratických aktivistů i běžných občanů.

Opatření však zasáhla další média, například zahraniční televizní stanice, mezi nimi BBC a CNN či francouzskou TV5 Monde. Novináři akreditovaní v Číně mají také zákaz natáčet na náměstí Nebeského klidu.

Potlačení demonstrací na náměstí Tchien-an-men v roce 1989.
Zdroj: ČT24