Slota chce prohlásit Orbána za personu non grata

Bratislava - Poslanci vládní koalice dnes na mimořádné schůzce slovenského parlamentu prosadili prohlášení, jímž kritizovali nedávné výroky šéfa maďarské strany Fidesz Viktora Orbána, které prý ohrožují územní celistvost Slovenska. Orbán prohlásil, že volby do Evropského parlamentu mohou zvýšit vliv Maďarů žijících v Karpatské kotlině. S nejostřejším vystoupením přišel předseda vládní Slovenské národní strany Ján Slota, který navrhl Orbánovi zakázat vstup na území Slovenska. Podle něj by také měla být zakázána slovenská opoziční Strana maďarské koalice (SMK).

Parlament jednal o Orbánových výrocích v poslední den kampaně před volbami do Evropského parlamentu. Orbán v druhé polovině května na společném setkání s představiteli SMK prohlásil, že nadcházející eurovolby rozhodnou, kolik Maďarů z Karpatské kotliny bude působit v EP.

Kromě Maďarska žije asi půl milionu obyvatel maďarské národnosti na Slovensku a ještě početnější skupina v dalším členském státě Evropské unie, Rumunsku. Koaliční politici označili Orbánova slova za snahu sjednotit Maďary v rozporu s platnými státními hranicemi.

„Politika Viktora Orbána je velmi nebezpečná nejen pro Slovensko, ale i pro celou střední Evropu,“ řekl v rozpravě Slota. Řekl také, že Orbán by měl být prohlášen za personu non grata, tedy za nežádoucí osobu, která by nesměla cestovat na Slovensko. Zároveň zopakoval svůj dřívější návrh na rozpuštění opoziční SMK, protože prý podléhá vlivu Budapešti při snaze posílit postavení slovenských Maďarů.

Slovenský parlament se již v minulosti zabýval působením takzvaného Fóra maďarských poslanců Karpatské kotliny, které vzniklo v maďarském parlamentu. Jeho součástí se stali i představitelé SMK.