Fritzl si doživotí odsedí v kremžském vězení Stein

Vídeň - Čtyřiasedmdesátiletý Josef Fritzl byl dnes převezen do věznice v rakouské Kremži, asi 85 kilometrů od svého bydliště. Na vlastní žádost bude v cele sám. O tom, kde si trest odsedí, rozhodly rakouské instituce téměř čtvrt roku poté, co byl Fritzl v polovině března odsouzen na doživotí za incest a věznění dcery. Na vlastní žádost bude v cele sám. Věznice v kremžské části Stein je největší v zemi a může tu být až 805 vězňů.

Fritzl 24 let věznil ve sklepě svého domu v Amstettenu svou dceru, znásilňoval ji a zplodil s ní sedm dětí, z nichž jedno podle soudu zabil tím, že mu nezajistil potřebnou lékařskou péči. Po vynesení verdiktu skončil na pozorování ve věznici ve Vídni-Mittersteigu. Doživotní trest si má odpykat v zařízení pro duševně narušené pachatele. Odborníci měli určit, jaké rakouské vězení by bylo vhodné. Fritzl chtěl být co nejblíže svému bydlišti ve věznici v Garstenu, asi 50 kilometrů od Amstettenu. Rodina s tím ale nesouhlasila.

„Stein má vlastní oddělení pro nemocné, což v jeho pokročilém věku hrálo roli,“ řekl dnes šéf rakouského ředitelství věznic Karl Drexler. Podle něj je vězení vhodnější také kvůli „teoretickému nebezpečí“, že by spoluvězni chtěli Fritzlovi ublížit. Takové signály se ale neobjevily, dodal Drexler.

Podle ředitele věznice ve Steinu Fritzl vůbec nepůsobí jako zlomený člověk. Vypadá zdravě, je vstřícný a optimistický, první lékařské vyšetření u něj nepotvrdilo žádné zdravotní obtíže a podle psychotestů ani sebevražedné tendence. Chtěl by prý pracovat v jedné z 28 vězeňských dílen a rád by podstoupil i terapii.

Vydáno pod