Izrael by prý mohl přiblížit Bělorusko k Západu

Minsk - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko si myslí, že by se Izrael mohl stát zprostředkovatelem pro přiblížení Běloruska k západním státům. Požádal proto dnes izraelského ministra zahraničí Avigdora Liebermana, který je v Bělorusku na návštěvě, aby pomohl tyto vztahy se Západem. "Budeme vám vděční, pokud váš osobní přínos spolu s autoritou Izraele poslouží k normalizaci vztahů Běloruska nejen s Evropou, ale i se Spojenými státy," řekl Lukašenko na společné tiskové konferenci s Liebermanem. "Izrael pro nás není cizí zemí, protože v něm žije několik tisíc našich bývalých krajanů. To dává našim vztahům zvláštní hodnotu," dodal.

Vztahy Běloruska se Spojenými státy jsou na bodu mrazu, loni byl z Minsku vypovězen americký velvyslanec, když kritizoval stav lidských práv v zemi.

Lukašenko ale mění názor a chce znovu navázat se Západem kontakty. Evropská unie už uvolnila některé sankce vůči tomuto státu, Bělorusko bylo také přizváno k projektu Východního partnerství. Washington zatím ale svůj postoj k Minsku nezměnil.


Lukašenko se obrátil na Izrael, i když ještě předloni svými antisemitskými výroky o „Židy zaneřáděném Bobrujsku“ málem vyvolal diplomatickou válku s Jeruzalémem.    

Lukašenko tehdy komentoval neutěšenou situaci v běloruském městě Bobrujsk, v němž žije židovská komunita, slovy: „Je to židovské město a Židé moc nepečují o města, v nichž žijí. Stačí se podívat na to, co se děje v Izraeli, který jsem sám navštívil.“ Přitom na druhé straně chválil bohaté Židy běloruského původu, kteří žijí v cizině a investují v Bělorusku, a zval je k návratu.