Členka nejvyššího ingušského soudu podlehla atentátu

Moskva - Místopředsedkyně nejvyššího soudu v severokavkazském regionu Ingušsku Aza Gazgirejevová dnes podlehla zraněním, které utrpěla při předchozím atentátu. Oznámila to agentura ITAR-TASS. Ingušsko leží na neklidném jihozápadě Ruska, kde vojáci čelí separatistům a muslimským radikálům. V regionu byl minulý pátek zastřelen při atentátu dagestánský ministr vnitra.

Automobil vysoce postavené soudkyně byl podle místního ministerstva vnitra dnes ráno, asi v 6:40 SELČ, v ingušském městě Nazrani ostřelován neznámými útočníky. Soudkyně a další tři lidé, kteří ji v autě provázeli cestou do práce, byli zraněni. Útočníci z místa činu uprchli, momentálně se po nich pátrá.

Rusko na jaře ukončilo protiteroristickou operaci v Čečensku, kde v minulosti ruská vojska sváděla tuhé boje s místními separatisty. Zatímco v této části Ruské federace se situace relativně uklidnila, násilnosti a střety se separatisty propukají v sousedním Dagestánu a Ingušsku. Situaci komplikuje chudoba, vysoká nezaměstnanost, zločinnost, korupce a krevní msta, přetrvávající v tomto regionu.

Vydáno pod