Palinová předala úřad guvernéra Aljašky svému zástupci

Fairbanks (USA) - Bývalá republikánská kandidátka na post viceprezidentky USA Sarah Palinová v neděli rezignovala na funkci guvernérky státu Aljaška a úřad předala svému zástupci Seanu Parnellovi. Ve svém rozlučkovém projevu v aljašském Fairbanksu se nevyjádřila ke spekulacím, že si chce svým odchodem uvolnit ruce pro prezidentskou nominaci v roce 2012. Pětačtyřicetiletá Palinová oznámila záměr opustit funkci 17 měsíců před koncem mandátu 3. července. Tehdy to zdůvodnila únavou z tlaku médií na svou rodinu a negativním hodnocením novináři. V neděli k tomu přidala její vyšetřování kvůli nakládání s penězi státu. Palinová čelí asi dvacítce obvinění z porušení politické etiky, a to včetně podezření, že zneužila svého postavení, když sháněla peníze pro své advokáty.

Ke svým budoucím plánům uvedla pouze tolik, že 8. srpna veřejně promluví v Knihovně prezidenta Ronalda Reagana v Kalifornii. Chce také jezdit po zemi a podporovat pravicové kandidáty a na sociální internetové síti Twitter dál zveřejňovat své úvahy. Podepsala prý rovněž smlouvu na napsání knihy a nevyloučila, že by mohla moderovat televizní show.

O svém nástupci Parnellovi tato matka pěti dětí prohlásila, že má také hezkou rodinu. „Tak nechte jeho děti na pokoji,“ vzkázala přítomným novinářům. Jejího rozloučení se zúčastnilo také několik tisícovek jejích příznivců, kterým poté v parku na předměstí Fairbanksu podávala občerstvení. Parnell (46 let) v neděli složil přísahu guvernéra a slíbil pokračovat v řadě plánů, které zahájila jeho předchůdkyně, včetně kontroverzního projektu stavby plynovodu.

Palinová se jako první žena ujala úřadu guvernérky Aljašky v roce 2006. Ještě před rokem ji nikdo moc neznal. Do politického popředí se vyšvihla až poté, co si ji republikánský kandidát John McCain vybral do boje o prezidentský úřad jako svou viceprezidentku.

Sarah Palinová se loučí s funkcí guvernérky státu Aljaška.
Zdroj: ČT24/ČTK/AP