Při úterní explozi v Kandaháru zemřelo nejméně 41 lidí

Kandahár (Afghánistán) - Úterní pumový atentát v jihoafghánském městě Kandahár si vyžádal nejméně 41 mrtvých a 66 zraněných civilistů, uvedly v noci na dnešek místní úřady. Jde o nejvražednější výbuch v zemi od sebevražedného atentátu u indické ambasády v Kábulu 7. července 2008, který usmrtil 60 osob. Podle reportéra agentury AP se v Kandaháru nic podobného za posledních osm let, co zde žije, neudálo.

Silný výbuch zničil kolem 40 obchodů a restaurací a nejméně deset obytných domů, rozbil okna do okruhu jednoho kilometru. Oběťmi jsou podle úřadů samí civilisté. Podle afghánských oficiálních představitelů explodovalo zároveň asi pět automobilů napěchovaných výbušninami. K útoku se dosud nikdo nepřihlásil, ale úřady viní místní radikální islámské hnutí Taliban. „Opět zabíjeli děti, ženy, nevinné Afghánce. Nejsou to lidé. Jsou to zvířata. Můžete sami vidět ničení od tohoto nepřítele,“ řekl šéf místní policie.

Útok měl být údajně namířen na japonskou stavební společnost

Podle Ahmada Valího Karzáího, bratra prezidenta Hamída Karzáího, exploze nastala nedaleko sídla kandahárské zpravodajské služby a provinční rady. Radní Hadži Agha Laladží ale soudí, že útok byl namířen proti japonské stavební společnosti Cita, která si najímá pákistánské a afghánské pracovníky.

Útok se stal v centru města krátce po 19:00 místního času (16:30 SELČ). „Nejprve jsem cítil něco jako zemětřesení. Přestala jít elektřina, pak následoval zvuk ohromné exploze,“ vyprávěl Laladží. V několika posledních letech podnikla islámská organizace Taliban v Kandaháru několik mocných útoků. Kandahár byl hlavním městem režimu talibanců, kteří vládli v letech 1996 až 2001, kdy je v rámci boje proti mezinárodnímu terorismu svrhli spojenci v čele se Spojenými státy.

Následky pumového útoku
Zdroj: ČT24
Vydáno pod