Soud svěřil dívku, která chce obeplout svět, do péče úřadů

Amsterodam - Třináctiletá nizozemská dívka Laura Dekkerová musí prozatím odložit svou cestu kolem světa, na kterou se chystala vyplout příští týden sama na jachtě. Podle soudu v nizozemském Utrechtu je dívka na takové dobrodružství příliš mladá. Soud ji proto svěřil na dva měsíce do péče úřadům. Podle některých psychologů by dlouhá samota či nedostatek spánku mohly vážně ohrozit a poškodit její vývoj a zdraví.

Dívka zůstává u svého otce. Ten se o ni bude dál starat. O případném vyplutí ale rozhodovat nesmí. Zkušený jachtař Dick Dekker začal svou dceru učit plachtit, když jí byly čtyři roky. V jejím záměru stát se nejmladším člověkem, který sám obepluje svět, ji podporoval. „Moji rodiče vždycky věděli, že je to můj sen. Chci to zkusit, dokud jsem mladá a můžu rekord zlomit,“ uvedla Laura.

Laura už předem oznámila, že pokud jí nizozemský soud plavbu zakáže, vzdá se nizozemského občanství. Narodila se totiž na Novém Zélandu, když podnikali plavbu kolem světa její rodiče. Jenže ani tamní úřady nechtějí o pokusu o rekord slyšet. „Tam, kde rodiče selhali, musí zastoupit stát,“ řekl John Argus z oddělení péče o dítě na Novém Zélandu.

Do skončení dvouměsíčního dohledu úřadů by Laura měla mít za sebou své čtrnácté narozeniny. Pokud by pak na moře vyplula, dvouletou cestu by završila jako šestnáctiletá. Dosáhla by tak rekordu a stala se nejmladším člověkem, který svět obeplul. Jen den před dnešním rozsudkem dosáhl rekordu v obeplutí planety sedmnáctiletý Američan. Lauru v jejím úsilí podpořil.

Laura měla na moře vyrazit 1. září a vrátit se za dva roky. Pochybnosti o své nezpůsobilosti odmítá s tím, že je na všechno připravená, a svého plánu se nevzdává.

  • Třináctiletá nizozemská dívka Laura Dekkerová se chce vydat na plavbu kolem světa. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1078/107707.jpg
  • Třináctiletá nizozemská dívka Laura Dekkerová před soudem v Utrechtu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1078/107706.jpg
  • Plánovaná cesta kolem světa Laury Dekkerové autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1078/107708.jpg