Čína a USA by spolu mohly postavit největší teleskop

Šanghaj - Astronomové z Číny a Spojených států by mohli spolupracovat na výstavbě největšího teleskopu na světě, který má zlepšit porozumění vesmíru v jeho raném období. „Třicetimetrový teleskop“ (Thirty-Meter-Telescope - TMT), který navrhli vědci z Kalifornské univerzity a Kalifornského technického institutu, by měl být dokončen v roce 2019, informovala agentura Nová Čína.

„Je to velký podnik a určí budoucnost astronomie a astrofyziky asi na 60 nebo 70 let, takže samozřejmě zahrne širokou mezinárodní obec,“ řekl v rozhovoru s čínskou státní agenturou Jean-Lou Chameau, který je rektorem Kalifornského technického institutu. Právě ten spolu s Kalifornskou univerzitou jedná s čínskými astronomy a vědci o technologické a finanční spolupráci. Ke konečnému rozhodnutí zatím ale podle Nové Číny nedošlo.

K projektu, na jehož financování bude potřeba v přepočtu 17,7 miliard korun, se zatím připojila Kanada a Japonsko.

Teleskop, jehož zrcadlo bude mít v průměru 30 metrů, poskytne zatím nejostřejší pohled do vesmíru a zachytí i obraz galaxií a hvězd, které se zformovaly ve vzdálenosti 13 miliard světelných let. Umístěn by měl být na vrcholu vyhaslé havajské sopky Mauna Kea.