Írán je ochoten vést se Západem jednání o jaderném programu

Teherán – Írán přepracoval návrh svého jaderného programu a je ochoten vést rozhovory se Západem. Oznámila to dnes íránská televize, která citovala hlavního vyjednávače o íránském jaderném programu Saída Džalílího. Teherán tak zřejmě zareagoval na nabídku, kterou mu dal americký prezident Barack Obama. Ten vyzval Írán, aby se vzdal programu na obohacování uranu a přijal nabídku šesti mocností k rozhovorům o obchodních výhodách. Pokud by tak Írán neučinil do konce tohoto měsíce, USA by usilovaly o přísnější sankce.

„Írán vypracoval nový jaderný návrh a je připraven obnovit jednání se světovými mocnostmi,“ citovala íránská satelitní televize Džalílího.   

Německo v pondělí oznámilo, že kvůli íránskému jadernému programu uspořádá ještě tento týden jednání na vysoké úrovni. Zúčastní se ho zřejmě zástupci USA, Číny, Francie, Británie a Ruska. 

Íránský jaderný program dlouho zneklidňuje západní mocnosti, které se obávají, že Teherán vyvíjí jadernou zbraň. Írán se ale brání, že jeho jaderný program má čistě energetické ambice.